MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Grlić Radman: Otvaramo bilateralna pitanja u odnosima sa Srbijom

Ne možemo zatvarati oči pred nekim pitanjima koja su od vitalne važnosti, poručio je Grlić Radman

Gordan Grlić Radman. Printscreen

H. J. I.

17.6.2023

Posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Subotici povodom otvaranja "Hrvatske kuće" prije svega je poruka tamošnjoj hrvatskoj zajednici da je Hrvatska uz nju, rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

- To je važna poruka podrške hrvatskoj zajednici da su hrvatska država i vlada uz nju - rekao je, istaknuvši da je za posjetu posebno važno otvoriti "Hrvatsku kuću". Dodao je da je najavljen i dolazak srbijanskih dužnosnika, poput premijerke Ane Brnabić, no da nije predviđen sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Ono što je važno je da ćemo insistirati na tome da je hrvatska zajednica zaista zastupljena, jednako kao što je srpska manjina u Hrvatskom saboru, u skupštini u Beogradu.

"Otvaramo bilateralna pitanja"

- Sve što radimo je u nacionalnom interesu, (...) a ovdje u interesu hrvatske manjine jer nam je to prioritet - rekao je hrvatski ministar i napomenuo da hrvatska strana otvara bilateralna pitanja u odnosima sa Srbijom.

- Ne možemo zatvarati oči pred nekim pitanjima koja su od vitalne važnosti. Prije svega želimo znati i dobiti odgovore od srbijanska strane o 1.812 nestalih. Tu je pitanje odštete logoraša, povrata arhivske građe..."

Hrvatski premijer Andrej Plenković dolazi 23. juna u Suboticu povodom otvaranja "Hrvatske kuće" na poziv predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasne Vojnić i predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, ujedno i ministra za ljudska i manjinska prava Srbije.

Susret s Brnabić

Najavljeno je da bi se Plenković u Subotici trebao sastati s premijerkom Srbije Anom Brnabić. To je prva Plenkovićeva posjeta Srbiji u mandatu, a s Brnabić će, kako je kazao, razgovarati "o svim temama bilateralnih odnosa".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.