NORMALIZACIJA ODNOSA

Plenković i Brnabić otvorili Hrvatski dom u Subotici

Do posjete hrvatskog premijera Hrvatima u Srbiji dolazi u razdoblju otopljavanja odnosa Hrvatske i Srbije

Brnabić i Plenković. Dubravka Petric / PIXSELL

FENA

23.6.2023

Hrvatski premijer i premijerka Srbije Andrej Plenković i Ana Brnabić otvorili su u petak Hrvatski dom – Maticu novo sjedište Hrvata u Srbiji i iskazali želju za daljnjim unapređenjem odnosa dviju država.

Novo zdanje nedaleko od centra Subotice bit će sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a objekt bi trebao biti i centar kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice u Srbiji, javila je Hina.

Iskorak za hrvatsku manjinu

Plenković se prije toga u Subotici sastao sa srbijanskom premijerkom te je poručio da dvije zemlje nastoje u dijalogu i smirenom ozračju rješavati otvorena pitanja.

- Susret s premijerkom Anom Brnabic. Otvaranje Hrvatske kuće u Subotici važan je iskorak za hrvatsku manjinu u Srbiji. Unaprjeđenju bilateralnih odnosa doprinose Anja Šimpraga i Tomislav Žigmanov kao članovi obje vlade. Nastojimo u dijalogu i smirenom ozračju rješavati otvorena pitanja - napisao je Plenković na Twitteru.

Do posjete hrvatskog premijera Hrvatima u Srbiji dolazi u razdoblju otopljavanja odnosa Hrvatske i Srbije koje je počelo imenovanjem čelnika DSHV-a Tomislava Žigmanova za ministra u Vladi Srbije u oktobru 2022.

Impuls boljim odnosima

Predsjednica srbijanske vlade ocijenila je da današnja Plenkovićeva posjeta i njena nedavna posjeta Zagrebu daju impuls boljim odnosima te da je važno da su dvije zemlje započele s intenziviranjem dijaloga, da će to biti značajno za stvaranje klime za razgovore i rješavanje otvorenih pitanja između dvije zemlje.

Predsjednik hrvatske Vlade večeras će u Subotici učestvovati u proslavi praznika hrvatske manjine Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.