DJEČAK IZ BELGIJE

Mali Ajnštajn stigao u Hrvatsku

Belgijanac je gost Udruženja „Nikola Tesla Network“

Simons: Ima 13 godina. Udruga Nikola Tesla Network

Z. K.

10.7.2023

Loren Simons (Laurenz), 13-godišnji dječak iz Belgije kojeg nazivaju “malim Ajnštajnom (Einsteinom)” i jednim od najpametnijih dječaka svijeta zbog izuzetnih akademskih uspjeha i visokog koeficijenta inteligencije, prekjučer je stigao u Hrvatsku, piše Index. hr.

Slapovi Krke

U popodnevnim satima s roditeljima je sletio na aerodrom u Splitu kao gost Udruženja „Nikola Tesla Network“, a posjetu Hrvatskoj duže je priželjkivao s obzirom na svoje veliko divljenje naučnom velikanu Nikoli Tesli, povodom čijeg rođendana je i stigao.

Nakon prigodnog dočeka u splitskoj luci s članovima Udruženja posjetio je slapove Krke i poznatu hidrocentralu Jaruga. Za mladog Lorena bila je to prava avantura te je ostao impresioniran historijom lokaliteta, kao i zelenilom i snagom vode, izjavivši kako su to najveći vodopadi koje je ikad vidio te da je snaga vode koju proizvode nevjerovatna.

Nakon toga posjetio je Šibenik, gdje je pogledao i prvu svjetiljku koja je osvijetlila grad još davne 1895. godine, čime je Šibenik prvi u svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju. Obišao je i katedralu svetog Jakova te ostale poznate gradske znamenitosti.

Obilazak s domaćinima

Obilazak Hrvatske nastavlja i narednih dana sa svojim domaćinima, predsjednikom Udruženja „Nikola Tesla Network“ Ivanom Radoševićem i menadžerom Dubravkom Davidovićem.

Budućnost nauke

Loren Simons rođen je u belgijskom gradu Ostendu, osnovnu školu je završio sa šest godina, a s devet je započeo studij u Belgiji.

Diplomirao je s 11 godina te je s 12 završio master studij na Univerzitetu Antverp. Svi ovi uspjesi dali su mu titulu dječaka koji je budućnost svjetske nauke, a njegovo ime poznato je širom svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.