BRISEL

Sastanak Lajčaka i glavnih pregovarača Kosova i Srbije

Prvi je to sastanak glavnih pregovarača nakon nemira na sjeveru Kosova

Sa ranijeg sastanka. Twitter

FENA

19.7.2023

Na današnjem sastanku glavnih pregovarača Kosova i Srbije Besnika Bislimija i Petra Petkovića uz posredovanje glavnog pregovarača Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka bit će riječi o provedbi sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između dvije zemlje, a koji je potpisan u Briselu 27. februara.

Prvi je to sastanak glavnih pregovarača nakon nemira na sjeveru Kosova, gdje živi gotovo 50.000 Srba i čine lokalnu većinu, a koji su izbili krajem maja kada su gradonačelnici, etnički Albanci, uz asistenciju policije, preuzeli dužnost poslije lokalnih izbora koje su Srbi bojkovali.

Trenutno se održava sastanak Lajčaka i Petkovića nakon kojeg će se Lajčak susresti i s pregovaračem Kosova Bislimijem, a također bi se trebao održati i trilateralni sastanak.

Sastanak Vučića i Stoltenberga

Ovaj je sastanak planiran u Bratislavi tokom susreta Bislimija i Lajčaka gdje su EU i Kosovo postigle dogovor o mjerama ka deeskalaciji na sjeveru te zemlje koje uključuju smanjenje broja policajca u i oko zgrada općina te organiziranje vanrednih lokalnih izbora.

Istovremeno u Briselu će se danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg susresti sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem koji je još prošle sedmice najavljivao da će tražiti sastanak sa šefom NATO-a, a nakon toga i hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) zbog situacije na Kosovu.

Stoltenberg je u Viljnusu, gdje je održan samit NATO-a, pozvao Beograd i Prištinu da ne poduzimaju akcije koje bi dovele do pogoršanja situacije na sjeveru Kosova.

- Pratimo situaciju na sjeveru Kosova. Pozivamo obje strane na deeskalaciju i da ne poduzimaju akcije koje bi dovele do pogoršanja situacije - rekao je Stoltenberg te ponovio kako je NATO prisutan na Kosovu, kako bi jamčio mir i sigurnost u regiji.

Mapa puta

Posebni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) je, podnoseći izvještaj u utorak o stanju na Kosovu, kazao kako ne zamjećuje mnogo dobre volje da se primijeni sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, već da je došlo do eskalacija.

- Obje zemlje imaju mapu puta šta treba uraditi kako bi odmah primijenili sporazum. Srbija mora u svoje zakonodavstvo uvesti priznanje Kosova, s njegovim simbolima. Za Kosovo je to hitan početak na formiranju Zajednice srpskih općina. Do danas, nijedna strana nije radila ka tome - rekao je Eskobar, obraćajući se Pododboru Komiteta za vanjske poslove Zastupničkog doma Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Sjedinjene Države i Evropska unija, koja moderira dijalog Beograda i Prištine, nastoje intenzivnim diplomatskim akcijama potaknuti dvije strane na deeskalaciju napetosti i povratak za pregovarački stol, videći kao dominantnog uzročnika aktuelne krize kosovskog premijera Albina Kurtija čije akcije nisu doprinosile smirivanju napetosti na sjeveru do dogovora u Bratislavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.