MAKEDONIJA

Prije tačno 60 godina Skoplje je pogodio razoran zemljotres

Porušeno je ili oštećeno oko 80 posto grada

Razoran zemljotres. YouTube/Printscreen

D. R.

26.7.2023

Prije tačno šezdeset godina, 26. jula 1963. u ranu zoru, Skoplje je pogodio zemljotres jačine 6.1 stepeni po Rihteru. U svega dvadesetak sekundi koliko je trajao, zemljotres je Skoplje doslovno sravnio sa zemljom.

Porušeno je ili oštećeno oko 80 posto grada, uključujući stambene zgrade, željezničku stanicu, poštu, banke, pozorišta, hotel i brojne druge objekte. Blizu 200 hiljada ljudi ostalo je bez krova nad glavom, dok je šteta procijenjena na oko 800 miliona dolara.

Prema procjenama, poginulo je nešto više od hiljadu ljudi, a oko 300 hiljada je povrijeđeno, od čega je njih oko hiljadu ostalo doživotnim invalidima. U pomoć su se uključile organizacije i pojedinci iz više od 80 država iz cijeloga svijeta. U sljedećih godinu dana izgrađeno je oko 15 hiljada montažnih stanova u koje je smješteno preko 70 hiljada ljudi.

Uskoro su Ujedinjeni narodi pokrenuli natječaj za projekt obnove Skoplja na kojem je prvu nagradu odnio japanski arhitekt Kenzo Tange, koji se između ostalog dokazao planovima za obnovu japanskih gradova porušenih tokom Drugog svjetskog rata, uključujući i samu Hirošimu

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.