CRNA GORA

Bačen eksploziv na kuću službenika spuškog zatvora

U eksploziji nije bilo povrijeđenih

Sa lica mjesta. Jelena Jovanović / Vijesti.me

H. J. I.

7.8.2023

Eksplozivna naprava bačena je jutros oko četiri sata na kuću službenika spuškog zatvora Gorana Đuričkovića u Spužu u Crnoj Gori. U eksploziji nije bilo povrijeđenih.

Prema prvim informacijama, napadači su koristili eksplozivnu napravu velike razorne moći, čijom aktivacijom je na kući Đuričkovića, ali i na objektu prekoputa, pričinjena velika šteta. U toku je uviđaj. 

Velika razorna moć

Pomoćnik direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Nebojša Janković, kazao je da je u 4.05 aktivirana naprava ispred kuće šefa smjene u Zatvoru za kratke kazne, Gorana Đuričkovića.

- Koliko se može vidjeti, aktivirana je eksplozivna naprava velike razorne moći i nanijela je veću materijalnu štetu na kući Đuričkovića i okolnim objektima, odnosno kućama u neposrednoj blizni - rekao je Janković nakon obilaska lica mjesta.

Janković je kazao da su u trenutku eksplozije u kući bili Đuričković, njegova supruga i dvoje maloljetne djece.

- Došlo je do oštećenja i na sobi u kojoj su boravili njihovo i još jedno dijete. Srećom, niko nije povrijeđen - rekao je on.

Dodao je da su policija i dežurni tužilac odmah izašli na lice mjesta. 

- Sa njima smo u neposrednom kontaktu i obaviješteni smo da se intenzivno preduzimaju mjere i radnje iz njihove nadležnosti.

Pronaći izvršioce i nalogodavca

Istakao je da očekuju da se što prije dođe do izvršioca i eventualno nalogodavca.

- Nije prvi slučaj da se napadaju službenici UIKS-a i njihova imovina i očekujemo hitnu i značajnu reakciju svih državnih organa i kompletne društvene zajednice, kako bi što prije došli do rasvjetljavanja ovog krivičnog djela - poručio je Janković.

Kazao je da je šteta pričinjena na Ðuričkovićevoj i okolnim kućama najveća koju je vidio u dosadašnjim napadima na njegove kolege.

Istakao je da više od pričinjene štete zabrinjava to što je napad izvršen dok su djeca u kući.

- Moglo je da dođe do ugrožavanja njihovih života, a to posebno zabrinjava - kazao je Janković.

Dodao je da ne znaju šta je motiv, da li je napad povezan sa postupanjem njegovog kolege ili generalno sa nečim što se dešava u UIKS-u, ali da je veoma bitno da nadležni to utvrde.

- Bez obzira da li je povezan sa postupanjem Đuričkovića ili bilo kog drugog službenika, bitno je da se što prije dođe do saznanja od koga su ugroženi - rekao je Janković.

Pristup radu

Kazao je da ne sumnja u postupanje policije i tužilaštva, naglasivši da je osim tužioca, jutros na licu mjesta, sa kolegama, bio i načelnik Odjeljenja bezbjednosti.

Odgovarajući novinarima kazao je da tužilac rukovodi predmetom i da će oni moći da odgovore - ko je izvršilac i koliko je osoba učestvovalo u napadu. 

- Kao i na koji način je to izvršeno.

Janković ističe i da je jutros razgovarao sa napadnutim kolegom, te da će Đuričković sva saznanja koja ima podijeliti sa postupajućim tužiocem i policijom.

Odgovarajući na pitanja Vijesti, kazao je da je Đuričković zaposlen u dijelu UIKS-a u kom je niži nivo opasnosti po bezbjednost.

- Što se tiče posljednjeg perioda, nismo imali nikakava saznanja koja bi ukazivala na ovaj događaj. Mi insistiramo na zakonitom postupanju, profesionalnom djelovanju i naše postupanje u odnosu na bilo koji događaj koji može ugroziti bilo kog našeg službenika neće promjeniti naš pristup radu. I dalje ćemo nastaviti sa svim aktivnostima koje sprovodimo u UIKS-u - poručio je Janković, dodajući da očekuju i da nadležni što hitnije pronađu počinioce i da oni budu adekvatno sankcionisani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.