ZASAD NEMA POVLAČENJA

Zabrana uvoza srpskih proizvoda na Kosovo na snazi dva mjeseca, trpe potrošači

Zalihe lijekova u KBC Kosovska Mitrovica su pri kraju, na šta su ukazivali čelnici ove ustanove, nazivajući situaciju alarmantnom

Dozvoljen ulazak kamiona sa srpskim tablicama, ali ne i protok robe. Facebook

FENA

14.8.2023

Mjera zabrane uvoza na Kosovo srpskih proizvoda na snazi je dva mjeseca i nema naznaka kada bi mogla da bude povučena usprkos tome što su na to pozivali i Evropska unija, SAD i privredna udruženja.

Odluku o zabrani ulaska kamiona sa srpskim registarskim oznakama kosovska vlada proslijedila je carini 14. juna, istog dana kada je srpska policija uhapsila trojicu kosovskih policajaca na teritoriji centralne Srbije. Ubrzo je odluka izmijenjena, pa je dozvoljen ulazak kamiona sa srpskim tablicama, ali ne i protok srpske robe.

U međuvremenu, 26. juna, kosovski policajci su, pošto im je Sud u Kraljevu potvrdio optužnicu, pušteni iz pritvora u Srbiji i istog dana su se vratili na Kosovo.

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu izjavio je prošle sedmice da ne treba žuriti s ukidanjem mjera za uvoz robe iz Srbije.

- Dosadašnje mjere su bile mjere sigurnosti, nakon otmice trojice kosovskih policajca s područja naše zemlje, na granici sa Srbijom. Sigurnosne institucije su procijenile da je potrebno povećanje kontrole i budnosti na prelazima sa Srbijom - rekao je Krieziu te dodao kako je konstatirano da postoji poboljšanje situacije i želja da se sve što prije vrati u "normalu".

Prema ocjeni ekonomskih stručnjaka s Kosova, ova situacija najviše pogađa potrošače, a Bojan Stanić iz Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije izjavio je da se šteta zbog blokade uvoza robe iz Srbije na Kosovo uvećava, navodeći da je sada, kada je riječ o nerealiziranim pošiljkama, blizu 50 miliona eura.

Kao posljedica ovakve politike Vlade u Prištini, zalihe lijekova u KBC Kosovska Mitrovica su pri kraju, na šta su ukazivali čelnici ove ustanove, nazivajući situaciju alarmantnom, dok Srbi, kako sa sjevera, tako i s juga Kosova, ukazuju da je roba koja je u ponudi kao zamjena za srpske proizvode skuplja, prenosi Kosovo online.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.