IZAZVAO GNJEV JAVNOSTI

Zastupnik HDZ-a u Saboru Hrvatske traži učiteljski stan na moru iako ne radi u školi 33 godine

Kako su naveli iz Općine, predmet spora je općinski stan koji je strogo namjenski, a namjena mu je da ga koriste nastavnici osnovne škole u Salima

Rade Šimčević. Patrik Macek / PIXSELL

S. S.

19.8.2023

Zastupnik HDZ-a u Saboru Hrvatske tužio je općinu Sali od koje traži učiteljski stan na rivi jer ga je koristio prije 33 godine, piše Jutarnji list.

Rade Šimičević, HDZ-ov zastupnik, član četiri saborska odbora, vjeruje da zbog toga što je prije 33 godine radio u Osnovnoj školi "Petar Lorini" u Salima, a njegova supruga Vesna do 1994. godine, i što su tada živjeli u učiteljskom stanu, koji su, kao i svi drugi prije i poslije njih, dobili isključivo na korištenje s obavezom da ga vrate kad im prestane radni odnos - ima pravo na taj stan.

Gotovo pune tri decenije supružnici Šimičević zadržali su ključ od tog školskog stana te bi u ljetnim mjesecima, kad bi se učiteljica koja je stan dobila na korištenje poslije njih vratila kući u Zadar, boravili u njemu za svojih ljetnih posjeta Salima. Besplatno.

Poziv na ročište

Na to se, kažu mještani, "uime dobrih starih vremena" nisu bunili. Sve dok općini Sali nije stigao sudski poziv za ročište - Šimičevići ih tuže za ometanje posjeda. Sedamdesetak kvadrata stana u prvom redu do mora, u zgradi u kojoj su ukupno četiri školska stana, sagrađeno je u bivšem režimu samodoprinosima mještana zbog interesa lokalne zajednice.

Stanovi su nekada bili u fondu Grada Zadra, sada njime raspolaže Općina Sali i čuva ih za učitelje s kojima se potpisuje ugovor o korištenju stana. Na lijepoj je lokaciji, na katastarskoj čestici 18913, na obali, piše Jutarnji. Sali nije nikakav izuzetak, ta činjenica da škole u malim, ugroženim mjestima, pokušavaju osigurati učiteljski kadar rješavanjem stambenog pitanja opće je poznata. I učitelji je poštuju.

Općina se protivi

Iz Općine su za Zadarski Tjednik rekli da je Općina odgovorila na tužbu i usprotivila se tužbenom zahtjevu Rade Šimičevića te da je u toku sudski postupak koji se vodi pred Općinskim sudom u Zadru. Kažu da se radi o namjenskom stanu kojeg koriste učitelji za vrijeme svog radnog odnosa i koji je u vlasništvu Općine Sali.

Kako su naveli iz Općine, predmet spora je općinski stan koji je strogo namjenski, a namjena mu je da ga koriste nastavnici osnovne škole u Salima za vrijeme dok su u radnom odnosu u istoj. Škola “Petar Lorini” u Salima održava nastavu od 1. do 8. razreda koju pohađa 71 učenik i zapošljava 31 uposlenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.