CRNA GORA

Video / Opštecrnogorski zbor proglasio episkopa Borisa za mitropolita CPC

Na zboru su donesene odluke da se aktuelni poglavar CPC Mihailo povuče u mirovinu

Sa današnjeg zbora. Antena M

E. Ć.

3.9.2023

Opštecrnogorski zbor proglasio je danas njegovo preosveštenstvo episkopa ostroško-nikšićkog Borisa za mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), prenosi Antena M.

Na zboru su donesene odluke da se aktuelni poglavar CPC Mihailo povuče u mirovinu i da se obnovitelj CPC Antonije Abramović kanonizuje te proglasi kao Sveti Antonije mitropolit crnogorski.

- Mi pravoslavni Crnogorci, vjernici naše svete CPC, okupljeni na Opštecrnogorskom zboru donosimo odluku da se Mitropolit crnogorski Mihailo usljed svoje starosne dobi, te u zadnjim godinama slabijoj posvećenosti arhijereskoj službi povuče u mirovinu, zadržavši Ustavom i kanonom zagarantovano doživotno dostojanstvo mitropolita, sa titulom umirovljeni mitropolit crnogorski – rekao je u svom obraćanju đakon Stefan Marković.

Boris zahvalio Mihailu

Nakon toga su mitropolitu Borisu predate bijela pankamilavka sa brilijantskim krstom. Građani su za to vrijeme skandirali “Živio vladika! Dostojan!”

Boris je na početku svog izlaganja zahvalio Mihailu za svo dobro koje je učinio dok je bio na čelu CPC.

- Pred nama stoje jasne obaveze i aktivnosti. Da zajedno formiramo Mitropolitksi Savjet i Upravni odbor. Da sa vladikama i sveštenstvom obnovimo rad Svetog Sinoda i donesemo odluke koje bi CPC izvele iz krize te da donese Ustav koji nikad nikome ne bi više dozvolio da blokira rad CPC – istakao je Boris, prenosi "Antena M".

On je posebno naglasio da treba formirati pravni tim koji će pokreniti postupke protov institucija i pojedinaca zbog otimanja crnogorskih crkava i manastira.

- Tim koji će na svako kršenje ljudskih i vjerskih prava pravoslavnih Crnogaraca adekvatno reagovati i dati pomoć svima da pred organima države ostvariti svoja prava. Koji će pregovarati sa državom i pokrenuti registraciju parohija u svim državama đe postoji crnogorska dijaspora. 

Formirati tim uglednih Crnogaraca iz oblasti diplomatije koji će pripremiti sve aktivnosti CPC i diplomatskog kora. Obavezno pokrenuti procedure prijema CPC u međunarodne organizacije crkava kao što je Evropski savjet crkava i svjetski savjet crkava – naveo je on.

Nadležnost za finansije

On je rekao da treba formirati nadležnost za finansije koji će pripremiti godišnje planove budžeta za CPC.

-Treba odrediti sveštenstvu plate da bi mogli da funkcionišu, u visini prosječne zarade u državi. Potrebno je u svim gradovima i opštinama formirati crkvene opštine i odbore i organizovati da se postavi po parohijski sveštenik... 

Za realizaciju svega ovoga potrebno je da se svi ujedinimo. Pozivamo sve vas, iskrene i stručne ljude da se napravi društveni pokret, koji će pomoći CPC da bude najvažnije duhovna institucija crnogorskog pravoslavnog naroda kakva je kroz istoriju i bila – poručio je Boris.

Prema njegovim riječima, odvajajući se od svih organa crkve, od vladika svještenstva i vjernika – Mihailo se de fakto umirovio, bez obzira da li je toga svjestan.

- Od vremena Crnojevića, Opštecrnogorski zbor je bio specifična crnogorska Respublika. Bio je izraz neposredne demokratije, srodne starohelenskoj, vjekovima je imao najveću legitimnost odlučivanja u državnim i crkvenim pitanjima. Opštecrnogorski zbor je obnavljanju crnogorske crkve 1993. godine dao najvišu legitimnost. 

Zbor je za prvog mitropolita izabrao Antonija Abramovića. Mihaila Dedeića je Opštecrnogorski zbor izabrao za mitropolita 1998. godine. Koliko je legitimnosti bilo kada ga je izabrao, toliko je legitimnosti u pravu zbora da prihvati njegovu odluku o umirovljenju – naglasio je on.

CPC u teškoj situaciji

Dodao je da Opštecrnogorski zbor ima legitimno parvo da izabere novog arhiepiskopa Cetinjskoga i Mitropolita crnogorskoga.

- Ima pravo da ga izabere među najviđenijim Crnogorcima koji su obukli vladičansku robu, koji su dokazali svoj duboki crnogorski patriotizam i sposobnost da svojim vizionarski i ogromnom energijom vode crkvu. Živjela CPC, živjela Crna Gora! – poručio je Perović.

Opštecrnogorski zbor počeo je intoniranjem crnogorske himne, a održava se u Prijestonici.

Prethodno, vikarni episkop ostroško-nikšićki Boris i Odbor za očuvanje Crnogorske pravoslavne crkve su u pozivu istakli da je zbor sazvan „na zahtjev sveštenstva i vjernika Crnogorske pravoslavne crkve”.

Oni su istakli da se Crnogorska pravoslavna crkva nalazi u „izuzetno teškoj situaciji”.

- Ustav Crkve faktički nije na snazi. Sinod se nije sastajao u punom sastavu još od 2019. godine. Mitropolitski savjet ne održava se više od 10 godina - naveli su u saopštenju.

Koristeći duboku starost poglavara Crkve, mitropolita Mihaila, prema njihovim riječima ,„upravljanje Crkvom preuzela su neovlašćena civilna lica”, prenosi "Antena M".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.