POZVAO I MILATOVIĆA

Đukanović: Ne povlačiti podršku Italiji za organizaciju sajma Expo 2030

Historijske veze, prijateljstvo i savezništvo Crne Gore i Italije su i više nego snažan i opravdan razlog da Crna Gora ostane pri ranijoj odluci

Đukanović: Potvrdimo kredibilitet u bilateralnim odnosima. Boris Pejović / Vijesti.me

N. Aj.

7.9.2023

Bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pozvao je Ministarstvo vanjskih poslova i Vladu da ne povlače opredijeljenu podršku kandidaturi Rima za domaćina svjetskog sajma Expo 2030.

Podrška Italiji donijeta je, kako je naveo na Twitteru, nakon niza susreta na najvišem nivou i na temelju osnovnog principa crnogorske vanjske politike koji je poštovan od obnove nezavisnosti, a u skladu sa kojim susjedi, članice Evropske unije i NATO-a imaju apsolutni prioritet u opredjeljivanju podrške za kandidature u međunarodnim forumima.

- Uz puno uvažavanje protivkandidata, istorijske veze, prijateljstvo i savezništvo Crne Gore i Italije su i više nego snažan i opravdan razlog da Crna Gora ostane pri ranijoj odluci i potvrdi kredibilitet u bilateralnim odnosima - napisao je Đukanović.

Pozvao je i predsjednika države Jakova Milatovića da se svojim autoritetom založi da podrška italijanskoj kandidaturi ostane na snazi.

Kandidature za organizaciju sajma podnijelo je pet zemalja. Aktuelne su kandidature Italije, Južne Koreje i Saudijske Arabije, nakon što su kandidature povukle Rusija i Ukrajina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.