ISPRED VLADE CRNE GORE

U Podgorici održan protest za spas Instituta "Dr Simo Milošević"

Račun Instituta je u više navrata bio blokiran, a radnicima se duguje više plata

Protest za spas Instituta "Dr Simo Milošević". Anadolija

Anadolija

7.9.2023

Zaposleni Instituta "Dr Simo Milošević" iz Igala, brojni građani i predstavnici sindikata protestovali su danas u Podgorici, zbog stanja u kojem se nalazi Institut. Zbog nagomilanih brojnim problema, kašnjenja u isplati zarada zaposlenima, reputacija Instituta je ozbiljno uzdrmana, a kao epilog koji niko ne želi da se desi jeste i gašenje Instituta.

Institut iz Igala kod Herceg Novog je decenijama jedan od najpoznatijih centara zdravstvenog turizama na Mediteranu. Od ključnog značaja za njegovu reputaciju je priobalni morski mulj - blato u Igalu, mineralna voda i klima.

U većinskom je vlasništvu države Crne Gore. Četvrtinu akcija, koje je 2018. kupio za oko 2,8 miliona eura posjeduje crnogorski privrednik Žarko Rakčević, preko preduzeća "Vile Oliva".

Blokiran račun

Račun Instituta je u više navrata bio blokiran, a radnicima se duguje više plata.

Na današnjem protestu ispred Vlade Crne Gore, zaposleni su pozvali nadležne u državi da sačuvaju Institut.

- Ljudski resurs je ono što se mora sačuvati, to su oni koji rade u Institutu Igalo - kazala je ispred Vlade predsjednica Sindikata Instituta Igalo Marija Obradović.

Ona je rekla da radi pacijenata rade posvećeno bez obzira na isplaćivanje zarada.

- Gašenjem Instituta ukinućete pravo na liječenje svima u Crnoj Gori. Institut je jedini bastion odbrane koji je ostao. Moramo ga sačuvati, jer pripada svim građanima. Tražimo hitno potpisivanje kolektivnog ugovora, odnosno, njegovu verifikaciju, isplatu zaostalih plata, rješavanje pitanja Jugobanke, statusnog pitanja Instituta - kazala je Obradović, uz poruku ministru finansija Aleksandru Damjanoviću da se hitno otpočnu pregovori s manjinskim akcionarima, kako bi Institut bio vraćen u državno vlasništvo.

Očuvanje Instituta

Okupljeni su nosili transparente "Radnici Instituta žrtve političkih prepucavanja", "Da li država Crna Gora misli da zdravlje svojih građana i zašto ne?", "Svi zajedno kao jedan, Institut je svima vrijedan"...

Prisutnima se obratila i Ivana Mihajlović ispred Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

- Institut je svima vrijedan i sačuvaćemo ga. Institut ima zaposlene koji su možda najznačajniji ambasadori Crne Gore - kazala je Mihajlović.

Naglasila je da je tužna što umjesto priče o proširenju Instituta, govore o čuvanju njegovih djelova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.