SASTANAK U ČETVRTAK

Brnabić: Kosovo ne namjerava provoditi sporazume, razgovori u Briselu bit će teški

Bit će to prvi susret srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija od izbijanja eskalacija na sjeveru Kosova

Premijerka Srbije Ana Brnabić. Društvene mreže

N. Aj.

12.9.2023

Srbijanska premijerka Ana Brnabić kazala je da će razgovori izaslanstva Kosova i Srbije u četvrtak u Briselu biti teški jer Kosovo ne namjerava provesti Briselski sporazum i formirati Zajednicu srpskih općina (ZSO).

- I dalje nemamo Briselski sporazum i ZSO. Priština nema namjeru implementirati sporazum, a Kurti (kosovski premijer Albin Kurti) ne želi izgovoriti dvije riječi – Briselski sporazum - kazala je Brnabić u izjavi za Radioteleviziju Srbije uoči nove runde dijaloga na visokoj razini 14. septembra u Briselu uz posredovanje Evropske unije.

Porast tenzija na sjeveru

Sastanak u Briselu bit će prvi susret srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija od izbijanja eskalacija na sjeveru Kosova.

Kurti i Vučić su u februaru prihvatili Osnovni sporazum o normalizaciji odnosa na temelju prijedloga Evropske unije, a u martu je dogovoren i aneks za njegovu provedbu koji Vučić nije htio potpisati.

Iako sporazum predviđa rješavanje brojnih otvorenih pitanja između dvije zemlje, o njemu se jako malo govori nakon porasta tenzija na sjeveru Kosova krajem maja, kada su novoizabrani gradonačelnici etnički Albanci ušli u općinske zgrade uz asistenciju policije čemu se usprotivili lokalni Srbi.

Nakon što je EU uvela kaznene mjere protiv Kosova, u Bratislavi je postignut dogovor o koracima ka smirivanju napetosti, a jedan dio dogovora obuhvaća i organizaciju novih izbora na sjeveru Kosova u Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici.

Kosovsko Ministarstvo lokalne samouprave završilo je izradu upute koja između ostalog predviđa smjenu gradonačelnika na sjeveru Kosova i organiziranje novih izbora na sjeveru te zemlje.

U međuvremenu premijer Kosova Albin Kurti pozvao je Evropsku uniju, Sjedinjene Američke Države i druge saveznike da potaknu Srbiju da ispuni obveze iz Sporazuma o putu ka za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, a kosovska predsjednica Vjosa Osmani zatražila je ravnopravan pristup EU je drži da je to preduvjet za uspjeha procesa i očuvanje stabilnosti u regiji.

"Pozitivni rezultati"

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Žozef Borelj (Josep Borrell) još je prije dvije sedmice potvrdio sastanak kosovskog premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u četvrtak, u Briselu.

S druge strane, izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je da radi na "pozitivnim rezultatima" u procesu dijaloga.

Lajčak je u nedjelju objavom na Facebooku poručio da je protekla sedmica bila ispunjena pripremnim radom za sastanak u Briselu na kojem će se sastati Kurti i Vučić uz posredovanje EU.

Također u ponedjeljak je i njemački ambasador na Kosovu Jorn Rohde rekao da se ovaj sastanak događa u kritičnom trenutku te kako je potrebno da se obje strane angažiraju na deeskalaciji situacije na sjeveru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.