KOSOVSKA KRIZA

Dačić: Beograd nema veze s naoružanom grupom u selu Banjska

Srbiji nije u interesu da dolazi do gubitaka ljudskih života ni Srba ni Albanaca

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić. Fena

FENA

28.9.2023

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Beograd nema veze s naoružanom grupom koja je u nedjelju vodila oružani sukob s kosovskom policijom u selu Banjskoj na sjeveru Kosova i da ne zna tko je organizirao tu grupu, ali je ukazao da "onaj ko ih organizira u borbi za slobodu srpskog naroda mora da vodi računa o efektima".

Sukob nije u interesu Beograda

Dačić je rekao na Radioteleviziji Vojvodine da sukob u Banjskoj, u kojem je poginuo jedan kosovski policajac i trojica Srba, "nije u interesu Beograda", a da su rješenje za nastalu situaciju deeskalacija, veće prisustvo KFOR-a na sjeveru Kosova i tamošnji novi izbori.

Po njegovim riječima, kosovska policija "nema pravo" da bude na sjeveru Kosova, jer tamošnji Srbi i Srbija ne priznaju Kosovo kao državu.

Upitan da li je potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić predvodio naoružanu grupu u Banjskoj, Dačić je rekao da ne može da odgovori.

Dijalogom do normalizacije

Dačić je potom pitao zašto Srbima s Kosova "niko ne dozvoljava da se bune, te da je riječ "o autohtonim Srbima koji imaju legitimno pravo da iskažu svoje mišljenje i nezadovoljstvo" ponašanjem kosovskog premijera Albina Kurtija.

Dačić je rekao da Srbiji nije u interesu da dolazi do gubitaka ljudskih života ni Srba ni Albanaca, i da bi bilo najbolje kada bi se cio proces vratio na ono što je prije 10 godina postavljeno: da se dijalogom pokuša doći do normalizacije svakodnevnog života, ne ulazeći u statusna pitanja.

- A tu dolazimo do ključnog problema, a to je da Kurti uopće ne prihvata da su pregovori statusno neutralni. Da smo se toga držali, ne bi došlo do ovih incidenata - ocijenio je Dačić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.