OBJAVLJENE FOTOGRAFIJE

Konvoj Vojske Srbije snimljen na putu prema Kosovu

Varošica Predejane se nalazi 300 kilometara južno od Beograda i na oko 100 kilometara od najbližeg graničnog prijelaza Srbije i Kosova, Merdare

Konvoj vojske Srbije. RSE

E. Ć.

30.9.2023

Radio Slobodna Evropa (RSE) uočio je kretanje vojnog konvoja na jugu Srbije, iz pravca Vranja ka Nišu, kod mjesta Predejane, a nakon što je u Vašingtonu i Briselu iskazana zabrinutost zbog raspoređivanje srpskih snaga duž granice sa Kosovom.

Varošica Predejane se nalazi 300 kilometara južno od Beograda i na oko 100 kilometara od najbližeg graničnog prijelaza Srbije i Kosova, Merdare.

Konvoj sa vozilima Vojske Srbije, kako je zabilježio reporter RSE, se oko podneva kretao iz pravca juga ka sjeveru zemlje.

Vojska Srbije je rasporedila svoje trupe duž granice sa Kosovom, nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj u Zvečanu. Kosovo je okrivilo Srbiju za ovaj napad, koja negira bilo kakvu povezanost.

Zabrinutost SAD i EU

Zabrinutost zbog raspoređivanja srpskih trupa blizu granice sa Kosovom su izrazile SAD i EU.

Koordinator za strateške komunikacije u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Sjedinjenih Američkih Država Džon Kirbi (John Kirby) je tokom razgovora sa novinarima jučer izrazio zabrinutost Vašingtona zbog, kako je rekao, "velikog razmještanja" srpskih trupa duž granice sa Kosovom.

Dan kasnije, Žozep Borelj (Josep Borrell), šef evropske diplomatije, istakao je da je Evropska unija veoma zabrinuta jačanjem vojnog prisustva Srbije uz granicu, te rekao da je to "zabrinjavajuće i mora se odmah zaustaviti".

Reakcija Beograda

Srbija međutim tvrdi da nije podigla nivo borbene gotovosti. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u izjavi medijima 29. septembra je rekao da su "neistine o najvišem stepenu borbene gotovosti Srbije" jer, kako tvrdi, to nije potpisao.

Nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj u Zvečanu, Vojska Srbije je u saopštenju (27. septembra) saopštila da je ministar odbrane Miloš Vučević obišao tog dana jedinice vojske "u rejonu njihovog razmještanja" ali ne precizirajući u kojem djelu Srbije.

Vojska Srbije je rasporedila svoje trupe duž granice sa Kosovom, nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj u Zvečanu.

Kosovo je okrivilo Srbiju za ovaj napad, koja negira bilo kakvu povezanost, te najavljuje istragu protiv jednog od vodećih lidera kosovih Srba Milana Radoičića koji je iz Beograda preuzeo, kako je saopštio njegov advokat, punu odgovornost za napad, prenosi Radio Slobodne Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.