ODNOSI SA KOSOVOM

Njemačka pozvala Srbiju na deeskalaciju

Tenzije između dvije zemlje su porasle otkad je prošle nedjelje kosovska policija imala okršaj s 30 teško naoružanih Srba

Tenzije između Srbije i Kosova poslije terorističkog napada. Fena

FENA

1.10.2023

Njemačka vlada pozvala je u nedjelju Srbiju da pridonese deeskalaciji stanja na granici s Kosovom te da smanji jedinice na tom području.

- Između Srbije i Kosova ne smije biti daljnje eskalacije. Važno je da Srbija neodgodivo smanji postrojbe na granici - stoji u saopćenju njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Nastavak političkog procesa

Istovremeno se naglašava da je Berlin sa svojim partnerima u „intenzivnom kontaktu sa svim stranama“.

„Politički proces hitno mora biti nastavljen“, zaključuje se u saopćenju, aludirajući na pregovore Beograda i Prištine o budućnosti odnosa.

Tenzije između dvije zemlje su porasle otkad je prošle nedjelje kosovska policija imala okršaj s 30 teško naoružanih Srba koji su upali u kosovsko selo Banjska i zabarikadirali se u srpskom pravoslavnom manastiru. Ubijena su tri napadača i jedan policajac.

Izvesti odgovorne pred sud

U petak je i izvjestitelj vladine Njemačke liberalno-demokratske stranke (FDP) za zapadni Balkan Tomas Haker (Thomas Hacker) od Beograda zatražio brzo izvođenje odgovornih pred sud.

Istovremeno je predsjednik desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Timo Šrupala (Timo Chrupalla) boravio u Beogradu i podržao ideje srbijanskog političkog vodstva za vraćanjem Kosova u teritorijalni sastav Srbije.

- U razgovorima se rješenje po kojem bi regija Kosovo ostala unutar sastava Srbije pokazalo kao ostvarivo - rekao je Šrupala.

AfD kojem je posljednjih mjeseci drastično porasla popularnost te se u ispitivanjima javnog mnijenja ustalio kao druga po redu najpopularnija stranka u zemlji, se oduvijek protivio priznavanju samostalnosti Kosova, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.