KOSOVSKI PREMIJER

Kurti: Oružani napad u Banjskoj izveli pripadnici organizacija "Civilna zaštita" i "Sjeverna brigada"

Srbija radila na vojnim planovima za pripajanje Kosova, kazao je Kurti

Valdrin Xhemaj / Pixsell

FENA

3.10.2023

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je u utorak da su oružani napad na selo Banjska na sjeveru Kosova izveli pripadnici organizacija "Civilna zaštita" i "Sjeverna brigada" te ponovo kako je Srbija radila na vojnim planovima za pripajanje Kosova.

Moraju postojati posljedice

Kosovska vlada označila je te dvije srpske skupine terorističkim organizacijama, a premijer Kurti rekao je da predstavljaju visoku razinu “prijetnje i opasnosti”.

- Kao što smo vidjeli prije sedam dana, Srbija je radila na vojnim planovima za aneksiju našeg teritorija. To pokazuje da naš sjeverni susjed nije zainteresiran za regionalnu saradnju za članstvo u Evropskoj uniji (EU) - kazao je Kurti koji učestvuje u panel raspravi "Berlinski proces".

Prema njegovim riječima, važno je nakon napada ne nastaviti kao da se ništa nije dogodilo jer za ovakvo ponašanje moraju postojati posljedice i svi počinitelji moraju odgovarati za učestvovanje u tom terorističkom napadu.

- Naše članstvo u EU ne bi trebalo biti talac onih koji nemaju istu stratešku viziju - rekao je Kurti te dodao da kazna za napadače znači kažnjavanje Srbije koja je javno podržala ono što se dogodilo u Banjskoj 24. septembra, prenose Reporteri.net.

Zatražio izručenje

Kurti je također zatražio izručenje i predaju svih osoba umiješanih u taj napad, a koje su pobjegle s mjesta događaja i napustile Kosovo.

Odgovornost za naoružani napad na kosovsku policiju preuzeo je bivši potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, koji se inače nalazi na crnoj listi SAD-a zbog korupcije i međunarodnog kriminala, a dovodi se i u vezu s ubojstvom srpskog oporbenog političara na Kosovu Olivera Ivanovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.