SPECIJALNI IZASLANIK EU

Lajčak promijenio stav: Nije u redu da Kosovo u ovim okolnostima bude pod negativnim mjerama EU

To je jedna od mogućnosti koju ću lično podržati, rekao je

Miroslav Lajčak. AP

S. S.

6.10.2023

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je konferenciji u Budvi da bi se mogle ukinuti sankcije EU prema Kosovu. On je poručio da evropske budućnosti nema bez normalizacije odnosa i dijaloga.

- Bilo je različitih vlada na Kosovu i u Srbiji, različitih predstavnika iz EU, ali dijalog je jedini put, jer je činjenica vrlo jednostavna – nema evropske budućnosti bez normalizacije - rekao je Lajčak.

On je poručio da se situacija između Srbije i Kosova pogoršala nakon sukoba na sjeveru Kosova 24. septembra, što je izazov za cijeli region a ne samo za te dvije države.

- Nažalost, nakon tog događaja situacija je užasna. Sada je najvažnije utvrditi činjenice i izvući zaključke i posljedice. S jedne strane treba da radimo na normalizaciji i dijalogu a s druge strane imamo eskalaciju - naveo je Lajčak.

Lajčak je kazao da događaj od 24. septembra nije bio nesretan slučaj nego ozbiljna, namjerna stvar koju treba dobro istražiti. Na konkretno pitanje šta bi se moglo promijeniti, Lajčak je kazao da u sadašnjim okolnostima nije u redu da Kosovo bude pod negativnim mjerama EU i da se to pitanje treba riješiti.

- To je jedna od mogućnosti koju ću lično podržati – rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.