EJUP MAKEDONCI

Ministar odbrane Kosova: Teroristička akcija propala zbog greške koju su napravili Radoičić i njegova grupa

Mislim da su oni, kada su ulazili na Kosovo procijenili da kosovska policija neće imati kapaciteta, kazao je Makedonci

Makedonci: Osvajanje terena bio je glavni cilj. Euronews

Z. K.

7.10.2023

Ejup Makedonci ministar odbrane Kosova analizirao je akciju grupe Srba koja je 24. septembra napala kosovsku policiju u Banjskoj kod Zvečana. 

On je u intervjuu za emisiju "Kallxo Përnime" rekao kako je Banjska bila samo okidač da se trupe rasporede na terenu.

Propala akcija

- Osvajanje terena bio je glavni cilj ili svrha terorističke grupe koja je napala kosovsku policiju u Banjskoj kod Zvečana, odnosno postavljanje borbenih položaja. Cilj je bila djelomična invazija zauzimanjem sjevernog dijela zemlje - kazao je Makedonci.

Ministar je dodatno objasnio razloge neuspjeha Milana Radoičića i njegove grupe. Prema njegovim riječima, grupa nije dobro procijenila situaciju i percepcija onoga što ih čeka bila je pogrešna.

- Teroristička akcija je propala zbog pogreške koju su napravili u smislu reagiranja u kontaktu s patrolom Kosovske policije, jer pogreške često dolaze iz pogrešnih procjena i pogrešne percepcije. 

Mislim da su oni, kada su ulazili na Kosovo procijenili da kosovska policija neće imati kapaciteta, barem s ovim patrolama i malim timovima, oduprijeti se ili ometati njihovo kretanje, tako da je to s njihove strane kriva procjena - rekao je ministar.

Ocijenio je da su s vojnog aspekta krivo procijenili i trenutak reakcije.

- Cijenim da je Banjska bila prvi okidač na terenu za raspodjelu vojnika - rekao je Makedonci.

Policijska patrola

Ministar je istakao i da grupa u Banjskoj nije razmatrala mogućnost da će naići na policijsku patrolu.

- Nisu mislili da će policija pružiti otpor, ali vjerujem i da nisu vjerovali da će tu biti policajac na dužnosti - dodao je ministar Makedonci.

U policijskoj akciji koja je uslijedila nakon ubistva kosovskog policajca ubijena su trojica napadača, dok je četvrti naknadno pronađen. Kosovo je za napad optužilo Srbiju i objavilo niz dokaza, dok je Srbija negirala umiješanost. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.