DANILOVGRAD

Obilježen Dan Vojske Crne Gore

Na svečanosti, kojoj su prisustvovale brojne zvanice, u čin potporučnika promovisano je 11 novih oficira

Sa današnje svečanosti - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Anadolija

7.10.2023

U kasarni "Milovan Šaranović" u Danilovgradu danas je svečano obilježen Dan Vojske Crne Gore, u znak sjećanja na 7. oktobar 1042. godine, kada se odigrala Barska bitka, čije je poprište bilo na Tuđemilu, kada je dukljanska vojska izvojevala istorijsku pobjedu nad Vizantijom, javlja Anadolu.

Na svečanosti, kojoj su prisustvovale brojne zvanice, na čelu sa predsjednkom države Jakovom Milatovićem, u čin potporučnika promovisano je 11 novih oficira Vojske Crne Gore, koji su završili vojne akademije u u Grčkoj, Hrvatskoj, Italiji i Sjevernoj Makedoniji, dok su zakletvu položili novoprimljeni vojnici po ugovoru.

Heroji su se rađali i stasavali na ovim prostorima

Crnogorski predsjednik Milatović kazao je da su se u Crnoj Gori kroz vjekove heroji rađali i stasavali, ostavljajući za sobom djela koja su generacije sljedbenika činile ponosnim.

Rekao je da datumi iz crnogorske prošlosti svjedoče o podvizima predaka kojima se svijet oduvijek divio, koje neprijatelj nije mogao da predvidi, oko kojih su historičari i vojni teoretičari potpuno složni da su bili herojski.

- I te daleke 1042. na Tuđemilu, kao i kroz vjekove kasnije, heroji su se rađali i stasavali na ovim prostorima, ostavljajući za sobom djela koja su generacije sljedbenika činile ponosnim - poručio je Milatović.

Istakao je da su često heroji golim životima branili dom, porodicu, državu, slobodu, ideju i čast, pretvarajući svoja djela u neprolazne ideale i vrijednosti koje su bile podstrek i ponos mnogim generacijama.

- Čak i danas kada živimo u savremenom dobu, shvatamo da svijet ne može biti toliko savršen da bi bio lišen ratova i sukoba - naveo je Milatović.

Čestit i odan odnos

Dodao je da je teško razumjeti šta je to u ljudskoj prirodi da narode gura u okršaje koji za posljedicu imaju gubitke na desetine hiljada ljudskih života, da nestaju čitava naselja i gradovi, da izbjeglice i raseljena lica brojimo na milione, da se slobodi prijeti sukobom.

Milatović je rekao da pripadnicima Vojske Crne Gore odaje priznanje i od njih traži da nastave da posvećeno i odgovorno učestvuju u mirovnim misijama i doprinose da sreću i spokoj ima što više građana na našoj planeti i u Crnoj Gori.

- Neka profesionalizam, čestit i odan odnos uvijek bude osnov vašeg postupanja u čuvanju mira, zaštiti vrijednosti i sigurnosti svih dobrih ljudi na ovom svijetu. I da svi mi ne dozvolimo da se politika ikada više umiješa u redove Vojske - kazao je Milatović.

Kao vrhovni komandant poručio je da partijskoj politici u Vojsci Crne Gore nema mjesta.

- Ali, na tome treba još da radimo. Ja sam naučen da prema pripadnicima vojske imam poštovanje i da vojsku doživljavam kao hijerarhijsku organizaciju, u kojoj vladaju red i disciplina, i gdje je bespogovorno izvršavanje zadataka postulat koji se poštuje - naglasio je Milatović.

Najdublje emocije patriotizma

Koordinator Ministarstva odbrane i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da polaganje zakletve državi predstavlja emotivan trenutak koji budi najdublje emocije patriotizma.

- Biti pred vama je uzvišeno. Biti nasljednik onih koji su predmet našeg današnjeg okupljanja, ali i mnogih priča, oni koji su pobjeđivali najjače vojske, jeste poseban osjećaj i zadovoljstvo, i vi jeste ponos porodica koje su danas tu sa nama. Da bi izabrali vojnički poziv morate da nosite nešto više patriotizma, hrabrosti i odgovornosti, ali morate imati i zadovoljavajuće uslove. Oni su danas znatno bolji nego što su bili prošle godine kada smo se okupljali. Uspjeli smo da obijezbijedimo trinaestu platu - rekao je Adžić.

Podsjetio je i da se gradi objekat u Baru u skladu s NATO standardima, za potrebe mornarice.

- Vojnici na misijama po svijetu su na ponos čitavoj Crnoj Gori. Želio bih da istaknem humano djelovanje svih vojnika, koje se najviše ističe u mirnom stanju. Spomenuo bih kilometre puteva koje su probili crnogorski vojnici, ali i spašavanje vodoizvorišta, koje je funkcionisalo uz pomoć Vojske Crne Gore. Mi smo kredibilan partner Evropske unije i NATO saveznika. Prenio bih poruku podrške ukrajinskom narodu koji se bori za svoj suverenitet - poručio je Adžić.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Zoran Lazarević čestitao je ovaj dan pripadnicima vojske i zaposlenima u Ministarstvu odbrane.

Kazao je da je ponosan na to što je samo u ovoj godini skoro 20 miliona eura uloženo u nove objekte, kao i na to što će uskoro biti nabavljena dva patrolna broda. Poručio je i da su zaposlenima povećane zarade koliko je budžet dozvoljavao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.