SASTANAK SA OSMANI

Milanović: Sankcije Kosovu je donio Borelj koji valjda brzo ide u penziju, to je slika nekompetentnosti i gluposti

Milanović je kazao kako u sankcije ne vjeruje, posebno u one protiv kompletnih država

Osmani i Milanović. Slavko Midzor/PIXSELL

S. S.

10.10.2023

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani u dvodnevnoj je posjeti Hrvatskoj. Obići će i Karlovac i Rijeku, predviđen je njen susret s pripadnicima albanske zajednice, a na Pantovčaku ju je primio predsjednik Zoran Milanović.

Međusobni odnosi Hrvatske i Albanije su prijateljski, a Hrvatska poziva i ostale zemlje koje to još nisu učinile da priznaju Kosovo te podržava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, rekao je Milanović.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani rekla je da je itekako svjesna toga te da je Kosovo zahvalno Hrvatskoj zbog tih gesta. Bilo je riječi i o trenutnoj situaciji na Kosovu i okruženju.

- Vidimo zadnjih sedmica eskalaciju sukoba i opasnih radnji na sjeveru Kosova iza kojih neko stoji, organizacijski, materijalno, finansijski. Naši stavovi su jasni, Srbija treba dati odgovore na neke očite stvari koje ne mogu promaći pozornosti niti malog djeteta, ko su, odakle su, ko ih je finansirao. To su sve stvari koje smo gledali u historiji i ne želimo gledati opet, rekao je Zoran Milanović, predsjednik RH.

Milanović je kazao kako u sankcije ne vjeruje, posebno u one protiv kompletnih država.

- Sankcije Kosovu je donio Borelj koji uskoro odlazi, valjda, u penziju. On i njegova ekipica. Sankcije Kosovu su slika nekompetentnosti i gluposti koje ta ekipica radi u regiji - kazao je.

- Malo je država u Evropi koje razumiju izazove s kojima se suočava Kosovo, kao što to Hrvatska razumije, rekla je, između ostalog, predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.