IZVJESTITELJ

Picula: Dok sve druge zemlje u regiji napreduju Crna Gora propušta svoje prilike

Politička situacija u Crnoj Gori kontinuirano je opterećena blokadama, istakao je

Eurozastupnik i izvjestielj za Crnu Goru Tonino Picula. Twitter

FENA

18.10.2023

Eurozastupnik i izvjestitelj za Crnu Goru Tonino Picula kazao je kako je za tu zemlju još jedna godina izgubljena jer je njena politička situacija kontinuirano opterećena blokadama i dok sve druge zemlje u regiji napreduju Crna Gora propušta svoje prilike.

- Politička situacija u Crnoj Gori kontinuirano je opterećena blokadama, a političkom scenom pretežno dominiraju međusobna sukobljavanja i političke turbulencije. Podrška članstvu se često zadržavala na samo formalnim deklaracijama, dok su neki politički predstavnici bili portparoli vanjskog uplitanja - kazao je Picula predstavljajući godišnje izvješće za Crnu Goru.

Problem popisa

Picula smatra da se popis stanovništva koji je zakazan za prvu polovinu novembra ne smije koristiti za dodatnu podjelu društva.

- Kako bi se otklonile bilo kakve nedoumice oko popisa, ne govorimo o njegovom bojkotiranju već podržavamo provođenje popisa kao doprinosa razvojnoj politici svake zemlje. Ono što predlažemo je da se popis ne koristi kao još jedan politički alat za dodatnu polarizaciju društva - objavio je Picula na platformi X, bivšem Twitteru.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheljij (Varhelyij) istakao  je da je Crna Gora posljednjih godina izgubila fokus te propustila određene prilike.

- Izgubili smo dragocjeno vrijeme, Crna Gora mora ići naprijed, a to je moguće samo ako se zaustavi ovaj period političke nepredvidivosti - kazao je Varheljij.

Zastoj procesa pristupanja EU

Rasprava o Crnoj Gori održana je u utorak navečer uoči glasanja o godišnjem izvještaju za tu zemlju koji bi trebalo biti prezentirano 18. oktobra na plenarnoj sjednici.

U izvještaju stoji da su visoke političke tenzije i polarizacija dovele do zastoja procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), a neuspjeh u izgradnji konsenzusa o pitanjima od nacionalnog interesa i nedostatak međustranačkog dijaloga doveli do odlaganja napretka u reformama vezanim za EU i što je "Crna Gora u dubokoj političkoj i institucionalnoj krizi".

Crna Gora otvorila je sva poglavlja u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji ali posljednjih šest godina nije zatvorila ni jedno poglavlje.

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Milenko Spajić je prije dva mjeseca dobio mandat od predsjednika Jakova Milatovića i u jednom trenutku objavio je kako ima većinsku podršku za svoj kabinet u kojem ne bi bilo članova koalicije Jakova Mandića. No, nakon te objave Spajić je izgubio podršku dijela zastupnika s liste njegovog Pokreta Europa sad, pa je eventualna podrška u parlamentu postala upitna.

Bez prosrpske koalicije

Prema najnovijim saznanjima, nova crnogorska vlada ne bi u svoj sastav formalno uključila prosrpsku i prorusku koaliciju Za budućnost Crne Gore, ali bi dobila njenu manjinsku podršku.

Prema dogovoru, koji je prema neslužbenim saznanjima crnogorskih medija prihvatila prosrpska desnica koju predvodi četnički vojvoda Andrija Mandić, ona ne bi ušla u vladu ali bi dobila mjesto predsjednika parlamenta te dio vodećih funkcija u javnim poduzećima.

No predsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Vladimir Bilčik kazao je da Pokret Evropa sad ima jedinstvenu priliku da učini prvi korak u ubrzavanju približavanja EU te upozorio da bi mogući ulazak proruskih i snaga suprotnih EU u koalicijsku vladu "pokopalo nade za EU za mnogo godina", napisao je Bilčik na Platformi X.

Bilčik je pozivao sve političare da djeluju odgovorno i ostanu na putu ka EU jer samo tako Crna Gora i Europska unija imaju dugoročno zajedničku budućnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.