SRBIJA

Muftija Mevlud ef. Dudić među 500 najutjecajnijih muslimana svijeta

U istoj publikaciji objavljen je među četiri odabrana i rad muftije Dudića na temu „Muslimani u Srbiji“

Mevlud ef. Dudić. Islamska zajednica u Srbiji

Z. K.

21.10.2023

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić na listi je 500 najuticajnijih muslimana svijeta, jedini sa prostora Srbije. 

U publikaciji “The Muslim 500” za 2024. godinu u obrazloženju se navodi da je dao izuzetan doprinos razvoju Islamske zajednice u Srbiji te da ima značajan utjecaj u svjetskim islamskim organizacijama.

Nemjerljiv doprinos

Za 33 godine rada u Islamskoj zajednici na pozicijama direktora Medrese Gazi Isa-beg, dekana Fakulteta za islamske studije, rektora Internacionalnog univerziteta i predsjednika Mešihata od 2014. godine dao je nemjerljiv doprinos razvoju i afirmaciji odgojno-obrazovnih ustanova, kao i osnivanju i jačanju bošnjačkih džemata u dijaspori i njihovih veza sa maticom.

U istoj publikaciji objavljen je među četiri odabrana i rad muftije Dudića na temu „Muslimani u Srbiji“.

Publikacija se izdaje godišnje pod nazivom “The Muslim 500”, a prvi put objavljena je 2009. godine u kojoj se rangiraju najuticajniji muslimani na svijetu. Publikaciju je sastavio Kraljevski centar za islamske strateške studije u Amanu – Jordan.

Prestižna lista

Listu čine birani muslimani na osnovu uticaja kojeg su imali u muslimanskoj zajednici, kako je njihov uticaj bio koristan za muslimansku zajednicu, tako i u pogledu predstavljanja islama nemuslimanima. Na ovoj prestižnoj listi nalaze se i reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović, bivši reisu-l-ulema akademik Mustafa Cerić i akademik Enes Karić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.