PORTPAROL EU

Stano o najavi formiranja nove vlade u Crnoj Gori: Nije na nama da komentarišemo koga bi uključivala

Jasno očekivanje EU je da nova proevropska vlada u Crnoj Gori odgovori na težnje većine Crnogoraca da napreduju na putu pristupanja zemlje EU, ističe

Peter Stano. Twitter

H. J. I.

21.10.2023

Evropska unija (EU) se raduje najavi o formiranju nove vlade u Crnoj Gori, ali briselski zvaničnici ne žele da komentarišu sastav vlade koja će obuhvatiti i dijelove koalicije Za Budućnost Crne Gore (bivši Demokratski front).

- Koga bi vlada konkretno uključivala, to nije na nama da komentarišemo. Jasno očekivanje EU je da nova proevropska vlada u Crnoj Gori odgovori na težnje većine Crnogoraca da napreduju na putu pristupanja zemlje EU. Za ovo, sve političke snage moraju da rade zajedno na sprovođenju EU reformi - izjavio je portparol EU, Peter Stano u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Dogovor postignut 19. oktobra

Dogovor o novoj vladi u Crnoj Gori, koja obuhvata i ZBCG, postignut je 19. oktobra. Tome su se ranije protivili američki i evropski partneri Podgorice.

Prema sporazumu o formiranju vlasti, ZBCG će podržavati manjinsku Vladu u parlamentu, a krajem sljedeće godine kroz rekonstrukciju i zvanično postati njen dio. Uz to će jedan od lidera ZBCG-a Andrija Mandić biti na čelu Skupštine.

Za Evropsku uniju je važno da nova vlada u Crnoj Gori bude "jaka i proevropska", kao i da bude sposobna i posvećena da nastavi reforme vezane za EU.

- Podstičemo sve političke aktere u Crnoj Gori da se brzo usredsrede na izgradnju konsenzusa o prioritetnim akcijama potrebnim za napredovanje Crne Gore na njenom putu ka EU, posebno u oblasti vladavine prava kako bi se ispunila privremena mjerila iz poglavlja 23 i 24, posebno putem imenovanja na upražnjena mjesta u pravosuđu - podvukao je portparol Stano.

Želja većine građana Crne Gore

Dodaje da EU cijeni posvećenost Crne Gore na njenom putu ka članstvu u EU, što je želja velike većine građana Crne Gore, i spremna je da pojača svoju podršku.

Nedavno su Sjedinjene Američke Države saopštile da su veoma zabrinute da novu vladajuću koaliciju u Crnoj Gori formiraju stranke i lideri koji se aktivno protive evroatlantskim vrijednostima. Slične poruke uputila je i Evropska unija.

Partije bivšeg DF-a podržavaju ukidanje sankcija Rusiji, ne priznaju nezavisnost Kosova, protive se članstva Crne Gore u NATO i negiraju genocid u Srebrenici.

Kako su objavili mediji, sjednica Skupštine na kojoj bi trebalo da budu izabrani predsjednici Skupštine i Vlade trebalo bi da bude održana 26. oktobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.