SALI BERIŠA

Bivši albanski premijer optužen za korupciju

On je optužio premijera Edija Ramu da je orkestrirao cijeli slučaj

Sali Beriša. Twitter

H. J. I.

22.10.2023

Albanski tužitelji optužili su bivšeg premijera Salija Berišu (Berisha) i njegovog zeta za korupciju vezanu uz dogovor o kupoprodaji terena i objekata sportskog kluba, rekli su danas istražitelji.

Ured posebnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, poznat kao SPAK, naveo je u optužnici da je Beriša koristio svoj utjecaj kao premijer od 2005. do 2009. kako bi izvršio pritisak "da se završe privatizacijski postupci u korist drugih, uključujući supruga njegove kćerke".

Njegov zet uhapšen je jučer navečer, a Beriša je zastupnik pa ima imunitet od kaznenog progona. Zabranjeno mu je napustiti zemlju i ima obvezu javljanja policiji.

Beriša optužio premijera Edija Ramu da je orkestrirao cijeli slučaj

Kazneni postupak pokrenut je 2020. kad je aktualni ministar unutrašnjih poslova Taulant Bala (Balla) optužio Berišu da je umiješan u privatizaciju terena i drugih sportskih objekata koji pripadaju FC-u Partizani u albanskoj prijestolnici Tirani, a kasnije su zamijenjeni višespratnicama.

Beriša je optužio premijera Edija Ramu da je orkestrirao cijeli slučaj. 

- Naredio je svojim plaćeničkim tužiteljima. Optužbe su neutemeljene i to su izravni politički napadi Edija Rame na mene - rekao je Beriša novinarima jučer navečer.

SAD je Beriši i njegovoj porodici zabranio ulazak u zemlju 2021.

Sjedinjene Države zabranile su 2021. Beriši i njegovoj porodici ulazak u zemlju uz obrazloženje da je kao premijer bio umiješan u "koruptivna djela poput pronevjere javnih sredstava i uplitanja u javne procese, što uključuje zloupotrebu moći za vlastitu korist i bogaćenje političkih saveznika i članova porodice".

Beriša je bio predsjednik od 1992. do 1997. godine, neposredno nakon pada komunizma u Albaniji, a premijer od 2005. do 2013. Sada je čelnik Demokratske stranke, najveće opozicione stranke, ali vodi odvojene pravne bitke oko svog vodstva s drugom stranačkom frakcijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.