NAKON SASTANAKA U BRISELU

Vučić: Srbija ne može da prihvati nezavisnost Kosova

Mi smo spremni za formiranje ZSO, u skladu sa prijedlozima koje smo dobili, rekao je Vučić

Aleksandar Vučić. Kurir

H. J. I.

26.10.2023

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa evropskim zvaničnicima u Briselu.

Vučić i premijer Kosova Albin Kurti razgovarali su danas na odvojenim sastancima sa evropskim zvaničnicima.

Osim zvaničnika EU, Vučić i Kurti razgovarali su i sa takozvanom velikom trojkom - čelnim ljudima Francuske, Njemačke i Italije. Prvi sastanak predsjednika Vučića sa evropskim zvaničnicima u Briselu završen je danas nešto poslije 15 sati.

"Ponašali smo se potpuno odgovorno i ozbiljno"

Vučić se večeras obratio medijima iz Brisela.

- Govorili smo na sastancima o svim ključnim temama, i Srbija je jasno rekla da želi da se primijene svi sporazumi koji su potpisani. Uvijek smo samo jednu stvar isticali, koja je uvijek ponavljana, a to je da Srbija ne može da prihvati članstvo Kosova u UN-u niti nezavisnost Kosova i na tim pozicijama smo rekli da smo spremni da ispunjavamo sve ono što je dogovoreno - rekao je Vučić novinarima.

Kazao je "da smo izrazili uvjerenje da je papir koji smo primili 21. oktobra dobra osnova za nastavak rada u budućnosti".

- Jedino smo imali i opet rekli rezervu oko članstva Kosova u UN-u i nezavisnosti Kosova. Ponašali smo se potpuno odgovorno i ozbiljno. Mi smo spremni za formiranje ZSO, u skladu sa prijedlozima koje smo dobili, ali čini mi se da je danas svima jasno bez obzira na sve trikove, ali nije pitanje potpisa, već sprovođenja onoga što je potpisano i u međuvremenu dogovoreno - kazao je Vučić i dodao da je neophodno da se postigne napredak, i da će svima u Evropi biti jasno ko koči napredak.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je rekao da se papir od 21. oktobra odnosi na formiranje ZSO.

- Ne mogu da pričam o detaljima, nigdje nijedan detalj nije procurio. Takav je dogovor bio.

Dogovor oko energetike

Kako je istakao "blizu smo dogovora oko energetike".

- Sutra Elektrosever ima sastanak u Skoplju. Mi radimo po tom pitanju, i trudimo se da se ponašamo na odgovoran način. Za nas je važno da iz principa potpisanih 2015. godine Srbija može da finansira različite aktivnosti, poput školstva i zdravstva, a znate koliko ometanja postoji po tim pitanjima od strane Prištine - rekao je Vučić.

"Srbija ponosna što čuva međunarodno pravo"

Još jednom je ponovio da je teško voditi razgovore sa onima koji su odavno donijeli odluku da priznaju nezavisnost Kosova.

- Kad god se pozovete na Povelju UN-a, na Rezolucije UN-a, kao što vidite u slučaju Izraela i Palestine, svi se pozivaju na UN. Ali kada je u pitanju Srbija, onda hoće da se sklone od UN-a i Povelje UN-a. Zato je pozicija Srbije teška, i ne mislim da će biti lakše u budućnosti. Borit ćemo se za opstanak, čuvamo Rezoluciju 1244 i poštujemo međunarodno pravo.

Vučić je istakao da niko u Briselu nije pomenuo nikakve sankcije prema Srbiji.

- Čuo sam da ih je neko drugi pominjao, ja nikada nisam rekao da bi Prištini ili bilo kome trebalo uvesti sankcije, kada se donose sankcije ulazi se u lošu atmosferu - rekao je Vučić.

"Podržavamo djelovanje KFOR-aa i NATO-a na Kosovu"

Vučić je istakao da Srbija podržava djelovanje KFOR-a i NATO-a na Kosovu.

- Očekujemo da povećaju broj svojih pripadnika, ali je problem da mimo tog mandata kažete da ćete da podržavate stvaranje vojske Kosova, jer to nemate pravo da radite u skladu sa Rezolucijom 1244 - zaključio je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.