SPOMENIK ZAROBLJENICIMA

Crna Gora: Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru odbacilo krivičnu prijavu protiv bivših ministara zbog sporne spomen-ploče u Morinju

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić i odbrane Raško Konjević oslobođeni optužbi za nezakonito postavljanje spomen-obilježja

Spomen-ploča u Morinju. MVP CG

N. Č.

28.10.2023

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Kotoru je odbacilo krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra vanjskih poslova Crne Gore Ranka Krivokapića i bivšeg ministra odbrane Crne Gore Raška Konjevića zbog nezakonitog postavljanja spomen-ploče u Morinju, pišu Vijesti.me.

Odbacivanje krivične prijave

- Pred ovim tužilaštvom, povodom postavljanja spomen-obilježja u Morinju, formiran je predmet protiv R. K. i R. K., zbog krivičnog djela povrede i nedozvoljenog podizanja spomen obilježja. Dana 29. 8. 2023. godine, nakon sprovedenog izlaska na teren, ovo tužilaštvo je donijelo rješenje o odbacivanju krivične prijave, zbog nepostojanja osnovane sumnje da su prijavljeni R.K. i R.K. učinili navedeno krivično djelo - kazala je portparolka ODT Kotor, državna tužiteljica Tijana Čelanović.

Krivičnu prijavu protiv bivših ministara u Crnoj Gori podnijela je Uprava za inspekcijske poslove (UIP) prošle godine, nakon što je utvrđeno da su Krivokapić i Konjević nezakonito postavili spomen-tablu na objektu nekadašnjeg vojnog skladišta u Morinju.

Zakon o spomen-obilježjima

Prema informacijama, ODT Kotor je odlučio da nema osnovane sumnje da su Krivokapić i Konjević počinili krivično djelo, pravdajući to tvrdnjom da se objekt u Morinju smatra vojnim i da stoga ne podliježe zakonima o spomen-obilježjima.

Ova odluka ODT Kotora odražava stav Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane koji su tvrdili da postavljanje spomen-ploče u Morinju nije bilo protivzakonito jer je objekt bio vojni, a postupak je provodio Zakon o Vojsci Crne Gore.

Međutim, Zakon o spomen-obilježjima ne pravi distinkciju o karakteru objekata za postavljanje spomen-obilježja, što dovodi do toga da su bila flagrantno prekršena odredbe tog zakona u ovom slučaju.

Centar za ratne zarobljenike

Spomen-obilježje u Morinju postavljeno je kao sjećanje na centar za ratne zarobljenike tokom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1992. godine. Prema tekstu na spornoj ploči, mnogi hrvatski civili i vojnici su tokom tog razdoblja bili zatvoreni u Morinju.

Ministarstvo odbrane potvrdilo je da objekt u Morinju više nije aktivan vojni objekt i da Vojska Crne Gore nema potrebe za njim. Također, ministarstvo je istaklo da su vojnici angažirani isključivo za obezbjeđenje objekta.

Uprkos ranijoj odluci o uklanjanju ploče, vojska je spriječila komunalne inspekcije da to provedu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.