PREDSJEDNIK SKUPŠTINE CG

Mandić: Ne pristajemo na opstrukcije, popis će se održati 30. novembra

Spajić se jučer, također povodom popisa, sastao s predstavnicima crnogorskih nevladinih organizacija

Antonio Ahel/ATAImages

S. S.

3.11.2023

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić saopćio je da će u organizaciji i provođenju predstojećeg popisa stanovništva biti ispoštovane preporuke Eurostata, ali da ne pristaju na opstrukcije o tom pitanju. Opozicija nije došla na sastanak s predstavnicima vlasti i premijerom Milojkom Spajićem.

Na današnjem sastanku, osim Mandića i Spajića, bili su i funkcioneri Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić i Boris Bogdanović, lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, predstavnici Koalicije Za budućnost Crne Gore, Pokreta "Evropa sad" i ministar Maraš Dukaj. Od opozicije jedino je prisustvovao portparol BS Damir Gutić, piše "Pobjeda".

Inicijatori potrebnih zakona

- Željeli smo da uz učešće svih budemo inicijatori potrebnih zakona, ali DPS nije želio da bude dio tog skupštinskog dijaloga. Bio sam iznenađen da opozicione stranke imaju veće povjerenje u Vladu, nego u same sebe - rekao je Mandić.

Istakao je da će izmjene i dopune Zakona o popisu inicirati Vlada, sve primjedbe će se slati prema inicijatoru, a da će najvažniji zahtjevi, uključujući softver baze podataka, biti ispoštovani...

- Podaci sa popisa su nam neophodni za reforme koje planiramo, i popis će biti održan 30. novembra - rekao je Mandić.

Najširi konsenzus

Spajić se jučer, također povodom popisa, sastao s predstavnicima crnogorskih nevladinih organizacija.

Prije dva dana se sastao s predstavnicima vijeća manje brojnih naroda i nacionalnih zajednica, kao i predstavnicima Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke.

Premijer Crne Gore je, nakon tog sastanka, kazao da je Vlada voljna da iznađe rješenje za sve što potencijalno predstavlja otvoreno pitanje u smislu provođenja predstojećeg popisa.

Svi učesnici dijaloga, kako je saopćeno iz Vlade Crne Gore nakon sastanka Spajića i predstavnika opozicije, iskazali su spremnost da se postigne najširi konsenzus o ovom pitanju.

Podsjetimo, 44. Vlada Crne Gore donijela je odluku da popis stanovništva odgodi za mjesec, tačnije 30. novembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.