POVEZANI S RUSIJOM

Pod američkim sankcijama predsjednik "Srpske desnice" i bivši srbijanski ministar

Ruski utjecaj na zapadnom Balkanu duboko je isprepleten s korupcijom i ekstremističkom političkom retorikom, navode

Nenad Popović i Miša Vacić. LinkedIn - Twitter

16.11.2023

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) američkog Ministarstva finansija pod sankcije je stavila i dva državljanina Srbije - Mišu Vacića i Nenada Popovića.

- Ruski utjecaj na zapadnom Balkanu duboko je isprepleten s korupcijom i ekstremističkom političkom retorikom, što ugrožava vladavinu prava, stabilnost i suverenitet regiona. Zbog toga, State Department sankcioniše dvojicu političara, kao i 12 njihovih poslovnih mreža sa sjedištem u Rusiji - navodi se u saopćenju OFAC-a.

Posmatrač na lažnom referendumu

Miša Vacić je predsjednik Srpske desnice u Srbiji. Godine 2022., Vacić je bio posmatrač na lažnim ruskim referendumima za navodnu aneksiju rusko okupiranih regiona Ukrajine u septembru 2022. Tokom intervjua i medijskih događaja, Vacić je tvrdio da je međunarodni posmatrač, na poziv Vladimira Putina, i zagovarao se za navodnu aneksiju ovih regiona od Rusije. State Department sankcioniše Mišu Vačića na osnovu E.O. 14024 za odgovornost ili saučesništvo, ili direktno ili indirektno angažovanje ili pokušaj angažovanja u aktivnostima koje narušavaju mir, sigurnost, političku stabilnost ili teritorijalni integritet Sjedinjenih Država, njihovih saveznika ili partnera, za ili na, u ime ili u korist, direktno ili indirektno, Vlade Ruske Federacije.

- Nenad Popović (Popović) je bio srbijanski ministar od 2017. do 2022. godine, a osnovao je nacionalističku Srpsku narodnu partiju 2014. Popović je vlasnik brojnih kompanija i holdinga u Srbiji i Rusiji. Od 1990-ih, Popović je koristio svoje poslovanje u Rusiji da bi se obogatio i stekao bliske veze s visokim čelnicima Kremlja. Popović nastavlja da koristi svoje veze u Kremlju kako bi osigurao poslovanje za svoje holdinge, od kojih većina posluje u sektoru konsaltinga, nekretnina i elektronike ruske ekonomije, kako bi izgradio svoje lično bogatstvo kroz pronevjere i porezne šeme. State Department sankcioniše Nenada Popovića na osnovu E.O. 14024 za rad ili rad u sektoru elektroničke privrede Ruske Federacije. 

Holdinzi sa sjedištem u Rusiji

Popovićevi glavni holdinzi sa sjedištem u Rusiji uključuju Asset Electro LLC i Asset Automation LLC. Mosen Esset Menedzhment LLC upravlja svakodnevnim operacijama Popovićevih holdinga u Rusiji. State Department sankcioniše Asset Electro LLC i Mosen Esset Menedzhment LLC u skladu sa E.O. 14024 za rad ili rad u sektorima elektronike i menadžment konsaltinga u ekonomiji Ruske Federacije, respektivno. State Department sankcioniše Asset Automation LLC u skladu sa E.O. 14024 jer je bio u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Nenada Popovića.

Preko Asset Electro LLC, Asset Automation LLC i Mosen Esset Menedzhment LLC, Popović kontroliše ogromnu mrežu podružnica u Rusiji koje se bave nekretninama, inženjeringom i elektronikom. To uključuje sljedeće: Akcionarsko društvo Sveruski naučno-istraživački institut za relejno inženjerstvo sa eksperimentalnom proizvodnjom (JSC VNIIR), VNIIR Promelektro LLC, ABS Electrotehnika LLC, VNIIR Gidroelektroavtomatika AD, JSC VNIIR Progress, VNIIR Transstroi LLC, JSC ABS ZEiM Automation, Dominion Tverskaya Yaroslavskaya LLC i Dominion Nikolski LLC. State Department sankcioniše JSC VNIIR i JSC ABS ZEiM Automation u skladu sa E.O. 14024 jer su u vlasništvu ili pod kontrolom, ili su djelovali ili navodno djelovali za ili u ime, direktno ili indirektno, Asset Electro LLC i Asset Automation LLC, respektivno. State Department sankcioniše VNIIR Promelektro LLC, ABS Electrotehnika LLC, VNIIR Gidroelektroavtomatika AD i JSC VNIIR Progress u skladu sa E.O. 14024 jer je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, JSC VNIIR. State Department sankcioniše VNIIR Transstroi LLC u skladu sa E.O. 14024 jer su u vlasništvu ili pod kontrolom, ili su djelovali ili navodno djelovali za ili u ime, direktno ili indirektno, JSC VNIIR i Asset Electro LLC. Konačno, State Department sankcioniše Dominion Tverskaya Yaroslavskaya LLC i Dominion Nikolski LLC u skladu sa E.O. 14024 jer je bio u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Nenada Popovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.