BEOGRAD

Studenti u Srbiji traže uvid u birački spisak

Jedan od organizatora blokada Ivan Bijelić rekao je da će podnijeti zahtjev svim lokalnim samoupravama za uvid u biračke spiskove

Protest u Beogradu. RFE

FENA

25.12.2023

Grupa studenata blokirala je u ponedjeljak saobraćaj na rakrsnici ulica Kneza Miloša i Nemanjine, kao i Birčaninovu ulicu u Beogradu, zahtijevajući od vlasti u Srbiji da omogući javni uvid u birački spisak.

Ove lokacije jedne su od najprometnijih u glavnom gradu Srbije, jer se tu nalaze zgrade Vlade Srbije, brojnih ministarstava i Generalštaba Vojske Srbije, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prethodno su s istim zahtjevom studenti protestovali pred sjedištem Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u Birčaninovoj.

Saopćili su da žele otvaranje biračkog spiska da bi ga provjerili, nakon što su domaće i evropske organizacije koje su posmatrale izbore u Srbiji 17. decembra izrazile sumnju u njihovu regularnost.

Jedan od organizatora blokada Ivan Bijelić rekao je da će podnijeti zahtjev svim lokalnim samoupravama za uvid u biračke spiskove, a da će oni imati rok do srijede, 27. decembra.

Najavili su da će blokade trajati do 18 sati i saopćili da su se protestima u Beogradu pridružili i studenti Univerziteta u Novom Sadu, prenosi RSE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.