SRBIJA

Beograd: Osmi protest ispred zgrade RIK-a protiče mirno

Povod okupljanjima su tvrdnje opozicije o izbornim neregularnostima vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) na izborima 17. decembra

Protest u Beogradu. Radio Slobodna Evropa

Anadolija

25.12.2023

Građani i aktivisti su se osmo veče zaredom okupili ispred sjedišta Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu na poziv najveće opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja".

Okupljanje koje je počelo oko 18 sati protiče mirnije odnosu na prethodnu večer, kada su zabilježeni incidenti.

Povod okupljanjima su tvrdnje opozicije o izbornim neregularnostima vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) na izborima 17. decembra, što ta stranka i predstavnici državnog vrha demantuju.

Zahtijeva se poništavanje izbora

Učesnici protesta zahtijevaju poništavanje izbora na svim nivoima.

Tokom dana, od 11 do 18 sati, održan je i protest studenata koji su, zahtijevajući otvaranje biračkog spiska, blokirali najprije Birčaninovu ulicu kod Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, potom ulicu Kneza Miloša, kao i Nemanjinu kod Vlade Srbije.

Večerašnji protest ispred zgrade RIK-a organizovan je dan nakon incidenata ispred Skupštine grada Beograda u neposrednoj blizini zgrade u kojoj se nalazi RIK.

Dio maskiranih ljudi je gađao tokom protesta u nedjelju kamenicama gradsku kuću i tom prilikom polomljena su stakla na prozorima i ulaznim vratima. Pripadnici Policijske brigade izašli su iz Skupštine grada i formirali špalir, nakon čega su razbijene demonstracije.

Uhapšeno 38 učesnika protesta

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopćilo je da je uhapšeno 38 učesnika protesta, dok je u sukobu policije i demonstranata povrijeđeno sedam policajaca.

Građani su se u masovnom broju okupljali i proteklih dana ispred RIK-a.

Zbog brojnih neregularnosti tokom proteklih izbora, u štrajk glađu prije osam dana stupila je potpredsjednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić, potom su joj se pridružile poslanice Jelena Milošević i Danijela Grujić, a zatim lider Pokreta za preokret (PZP) Janko Veselinović i Željko Veselinović, predsjednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga".

Opozicija protestuje od izbora 17. decembra optužujući vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) za izbornu krađu, između ostalog i kroz fiktivno prijavljivanje svojih glasača iz Srbije i inostranstva na adrese u Beogradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.