ŽESTOKE KRITIKE

Ambasada Ukrajine u Srbiji: Osuda Majdana jednaka osudi srpskih ustanaka

Ambasada je navela da se država Ukrajina ni na koji način ne miješa u unutrašnju političku situaciju u Srbiji

Ambasada Ukrajine u Beogradu. RSE

H. J. I.

28.12.2023

Ambasada Ukrajine u Beogradu saopštila je jučer da je osuda prvog ili drugog ukrajinskog "Majdana" u Srbiji ekvivalentna osudi Prvog ili Drugog srpskog ustanka, i da je nedopustivo predstavljati evropski izbor Ukrajinaca u negativnom kontekstu, prenosi Beta.

- U političko-informacionom prostoru Srbije ponovo se pominje Revolucija dostojanstva u Ukrajini (Majdan), kojoj se često pokušavaju dati negativne ocjene. Osuda prvog ili drugog ukrajinskog Majdana u Srbiji ekvivalentna je osudi Prvog ili Drugog srpskog ustanka, koji također predstavljaju revolucije dostojanstva srpskog naroda i koji su podigli srpsku državu iz pepela - navela je ukrajinska ambasada.

Kako piše Beta, ambasada je navela da se država Ukrajina ni na koji način ne miješa u unutrašnju političku situaciju u Srbiji i da "smatra nedopustivim pokušaje iskrivljavanja historije Ukrajine, posebno predstavljanja svjesnog evropskog izbora ukrajinskog naroda u negativnom kontekstu".

- Moramo još jednom skrenuti pažnju na činjenicu da problem Ukrajine i Evrope nije evropski izbor ukrajinskog naroda, već ruska agresija na suverenu i nezavisnu državu Ukrajinu - navodi se u saopćenju.

Ambasada je dodala da "računa na javnu osudu brutalne agresije Rusije, čije je rukovodstvo odlučilo da započne sveobuhvatni rat protiv Ukrajine kako bi je kaznili zbog želje za slobodom i izbora sopstvenog puta, uz brutalno narušavanje temeljnih načela međunarodnog prava - političke nezavisnosti i teritorijalnog integriteta država".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.