PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Imao sam težak razgovor sa predstavnicima Rio Tinta

Pred nama je pitanje da li će nas kompanija tužiti ili ne, rekao je Vučić novinarima

Aleksandar Vučić. Mileta Mirčetić / Telegraf

H. J. I.

18.1.2024

Srbija želi dalje razgovore sa rudarskom kompanijom Rio Tinto o projektu iskopavanja litijuma, rekao je u srijedu u Davosu predsjednik države Aleksandar Vučić i dodao da bi trebalo da bude više javne rasprave o tome da li treba da se nastavi.

Beograd je u januaru 2022. oduzeo licence za projekat Jadar u zapadnoj Srbiji vrijedan 2,4 milijarde dolara poslije masovnih ekoloških protesta. Ako bude završen, projekat bi mogao da obezbjedi 90 posto trenutnih potreba Evrope za litijumom i pomogne da kompanija postane vodeći proizvođač u tom domenu.

Element od kritične važnosti

Evropska unija i Sjedinjene Države smatraju litijum za element od kritične važnosti u proizvodnji baterija za električna vozila i mobilne uređaje.

Govoreći na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, Vučić je rekao da je ranije u srijedu imao "težak razgovor" sa predstavnicima Rio Tinta. 

- Pred nama je pitanje da li će nas kompanija tužiti ili ne - rekao je Vučić novinarima. 

- Zamolio sam ih da ne preduzimaju mjere za zaštitu svojih interesa.

Srbijanski ekološki aktivisti su 2021. i 2022. prikupili 30.000 potpisa u peticiji kojom se zahtjeva od parlamenta da donese zakon o zaustavljanju eksploatacije litijuma u zemlji. Zeleni aktivisti su više puta upozoravali da će rudarski projekti povećati zagađenje u Srbiji, koja je već jedna od najzagađenijih zemalja u Evropi.

Ekološki standardi

Vučić je rekao da je od predstavnika Rio Tinta tražio uvjeravanja o ekološkim standardima i rekao da bi sljedeća vlada – za koju se očekuje da će biti formirana do maja, poslije decembarskih izbora - trebalo da se pozabavi tim pitanjem. 

- (Rio) mora da ponudi najčistija rješenja, koja bi mogla da budu zadovoljavajuća za naše ljude, najviše svjetske standarde za prirodu i ljude koji će tamo raditi - rekao je on.

U odgovoru na mail agenciji Reuters, portparol Rio Tinta je naveo: 

- I dalje vjerujemo da projekat Jadar... može djelovati kao katalizator za razvoj drugih industrija i desetine hiljada radnih mjesta za sadašnje i buduće generacije u Srbiji.

Kompanija je usredsređena na konsultacije sa svim zainteresovanim stranama kako bi se istražile opcije vezane za budućnost projekta, dodaje se u mailu. Da bi podstakla ekonomski rast i prihode, Vlada Srbije je ponudila mineralne resurse stranim investitorima, uključujući kineskom Ziđinu i Rio Tintu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.