SIGURNOSNA SITUACIJA

Predsjednica Kosova Osmani sastala se s komandantom KFOR-a Ulutasom

Istaknut značaj koordinacije sa svim sigurnosnim institucijama na Kosovu, u korist stabilnosti i sigurnosti svih građana Kosova

Osmani s komandantom KFOR-a general-majorom Ozkanom Ulutasom. Anadolija

N. Aj.

18.1.2024

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se danas s komandantom KFOR-a general-majorom Ozkanom Ulutasom sa kojim je razgovarala o sigurnosnoj situaciji u zemlji.

Osmani se zahvalila na kontinuiranom angažovanju snaga KFOR-a, kao treće odgovorne strane, nakon kosovske policije i EULEX-a, za garantovanje sigurnosti na cijeloj teritoriji Republike Kosovo.

Patroliranje duž granice

Kako je saopćeno iz Predsjedništva Kosova, predsjednica je posebno izrazila zahvalnost KFOR-u koji je povećao broj trupa koje podržavaju kosovske institucije u patroliranju duž granice sa Srbijom, nakon srbijanskog čina agresije 24. septembra u Banjskoj.

Osmani je na sastanku s komandantom Ulutasom istakla značaj kontinuirane koordinacije između KFOR-a i njegovog primarnog sigurnosnog partnera, Policije Kosova, kao i koordinacije sa svim sigurnosnim institucijama na Kosovu, u korist stabilnosti i sigurnosti svih građana Kosova, bez obzira na etničku pripadnost.

Loša poruka

Osmani je obaviještena i o stanju vojnika multinacionalnih snaga povrijeđenih na sjeveru Kosova u maju prošle godine. Istakla je da su srpske kriminalne grupe, koje su napale NATO-KFOR, nažalost i dalje slobodne i da je nekažnjivost onih koji su napali KFOR loša poruka i ohrabrenje za Srbiju da ponovo napadne.

Predsjednica je izrazila puno uvjerenje da će institucije Kosova, u saradnji sa savezničkim snagama, spriječiti svaki mogući napad Srbije i na taj način sačuvati mir i stabilnost u zemlji i regionu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.