UBIJALI IH I PRED DJECOM

U likvidacijama četvorice škaljaraca učestvovalo 30 kavčana: Ubicama isplaćeno 1,4 miliona eura

Milinko Brašnjović je uhapšen u Španiji, dok je albanski državljanin Abar Rabi uhapšen u Grčkoj

Uhapšeni u Španiji. MUP Srbije

D. R.

4.3.2024

U dva ubistva u kojem su likvidirani visokopozicionirani pripadnici škaljarskog klana, Alan Kožar, Damir Hadžić, Igor Dedović i Stevan Stamatović, učestvovalo je najmanje 30 osoba - pripadnika suprotstavljenog kavačkog klana. 

Prema naredbi za provođenje istrage, koju je donijelo Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore (SDT), zbog ubistva Alana Kožara i Damira Hadžića koje se dogodilo u ljeto 2020. godine na Krfu, osumnjičeno je ukupno deset osoba.

Kao organizatore grupe, Crna Gora je označila vođu kavačkog klana Radoja Zvicera, zatim njegovu desnu ruku Milana Vujotića, ali i narko bosa Darka Šarića.

Spisak Tužilaštva

Na spisku Tužilaštva se, osim Zvicera, Vujotića i Šarića, nalazi i bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, Petar Lazović, njegov nekadašnji kolega, Ljubo Milović, kao i Slobodan Kašćelan, Dragan Knežević, Milan Knežević, Radoje Živković, Nikola Spasojević i Filip Knežević.

Državljani Srbije koji su obuhvaćeni naredbom su Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, Nebojša Janković, Ratko Živković, Milovan Zdravković, Stefan Andrejić, Vladimir Vojinović, Miloš Jevrić, Marko Stanković, Dušan Jovanović, Slobodan Vujačić i Nikola Spasojević.

Naredbom su obuhvaćena i dvojica muškaraca s Kosova – Jakup Aljija i Enis Thaki, piše Kurir.

Ubistvo plaćeno 1.400.000 eura

Naredbom se okrivljenima Zviceru i Vujotiću stavlja na teret da su zajedno sa Šarićem, 2020. godine, na teritoriji Crne Gore, Srbije i Grčke, kao organizatori, stvorili kriminalnu grupu s ciljem izvršenja teških krivičnih djela, radi sticanja nezakonite dobiti i moći, čiji su članovi imali unaprijed određene zadatke i uloge.

U junu i julu 2020. godine, prema naredbi organizatora, pripadnici su prikupljali podatke o lokaciji i kretanju Kožara i Hadžića.

Kako se sumnja, oni su obezbjeđivali finansijska sredstva za pripremanje i izvršenje krivičnog djela, lažne javne isprave za prikrivanje identiteta pripadnika i neposrednih izvršilaca i njihovo nesmetano kretanje između zemalja, nabavljali i obezbjeđivali vatreno oružje i prevozna sredstva i plovila, odnosno “štek stanove” za izvršenje djela i bjekstvo, odnosno skrivanje, da bi, iz bezobzirne osvete i na podmukao način, na Krfu u Grčkoj, ubili Kožara i Hadžića.

Neposrednim izvršiocima je za to krivično djelo, kako piše u naredbi za provođenje istrage, isplaćeno 1.400.000 eura.

Bivšem službeniku Agencije za nacionalnu bezbjednost, Petru Lazoviću se na teret stavlja da je kao službenik, raspoređen u Upravi policije Crne Gore, protivpravno zloupotrebljavao svoj službeni položaj i ovlašćenja i drugom pribavljao korist.

On je, kako se sumnja, kao policijski službenik zadužen za otkrivanje krivičnih djela i učinilaca organizovanog kriminala, podatke do kojih je došao iz službenih evidencija ili kroz službene radnje o pripadnicima suprotstavljene kriminalne organizacije i podatke o aktivnostima policije, dostavljao organizatorima i drugim pripadnicima organizacije čiji je bio član, ali i izdavao naloge policijskim službenicima da ne preduzimaju službene radnje prema pojedinim članovima kriminalne organizacije čiji je pripadnik.

Ubistvo na Krfu

Hadžić i Kožar su izrešetani ispred svoje vile na Krfu 23. jula 2020. godine.

Pronađeni su mrtvi, u parkiranom automobilu, ispred kuće koju su iznajmili, u okolini Halikounasa, u Prasoudiju. Egzekutori su u njih ispalili čak 29 hitaca.

Poslije ubistva, grčka policija je u jednoj od morskih uvala na Krfu pronašla dva zapaljena skutera.

Prvi nalazi govorili su da su se ovim motorima dvojica egzekutora i njihovi saučesnici dovezli do vile, gdje su napravili “sačekušu” budućim žrtvama. Sumnja se da su egzekutori duži period pratili žrtve, kao i da su sačekali momenat da oni budu sami, kada su na njih ispalili kišu metaka.

Poslije zločina, odvezli su se do obale, gdje su vatrom pokušali da uklone svaki trag. Ipak, istražitelji iz Atine ostatke su poslali na analizu i vještačenje kako bi se pronašao bilo kakav trag, koji bi mogao da ukaže na počinioce.

Tokom bjekstva i skrivanja, Alan Kožar i Damir Hadžić gotovo su proputovali Evropu. Kretali su se s lažnim imenima i falsifikovanim pasošima Slovenije.

Krivičnim prijavama obuhvaćeno 19 osoba

Međutim, u međunarodnoj akciji kodnog imena “Vertikala” u kojoj su učestvovale službe iz Srbije, Španije, Grčke i Republike Srpske, uhapšeni su pripadnici organizovane kriminalne grupe koji se sumnjiče i za ubistvo na Krfu, ali i za ubistvo u Atini koje se dogodilo 19. januara 2020. godine kada su ubijeni Stevan Stamatović i Igor Dedović.

Kao organizatori grupe označeni su vođa kavačkog klana, Radoje Zvicer, narkobos Darko Šarić i vođa kriminalne grupe koja se krila iza navijačke grupe “Iz principa”, Veljko Belivuk.

Krivičnim prijavama obuhvaćeno je ukupno 19 osumnjičenih od kojih je u Srbiji uhapšeno šest osoba – Dragan Tomić, Vladimir Mandić, Slobodan Vujačić, Nataša Dedić, Vladimir Vojinović i Rade Stojičević.

Osim ovih šest, Milinko Brašnjović je uhapšen u Španiji, dok je albanski državljanin Abar Rabi uhapšen u Grčkoj.

Krivične prijave podnesene su i protiv Dušana Jovanovića, Marka Stankovića, Ratka Živkovića Zeme, Milovana Zdravkovića zvanog Teg i drugih.

Ubijeni Igor Dedović i Stevan Stamatović. MUP Srbije

Ubijeni pred porodicama

Ovaj krvavi zločin dogodio se 19. januara 2020. godine, kada su u jednom restoranu u Atini Dedović i Stamatović večerali sa suprugama i djecom.

U jednom trenutku u restoran su ušetala četvorica muškaraca koja su prišla stolu i raspodijelili se oko njega nakon čega su izgovorili nekoliko riječi na srbijanskom.

Poslije toga iz pištolja su ispalili rafal u dvojicu škaljaraca.

Grčki istražitelji su tada ispričali da su ubice, prema opisu očevidaca, izgledali kao vojnici. U lokal su ušetali u crnim pantalonama, sa šalovima preko lica i okružili sto.

Nakon pucnjave okrenuli su se i izašli iz lokala.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.