SASTANAK S OSMANI

Eskobar u Prištini: Kosovo i Srbija da nastave sa punom primjenom sporazuma

Održiva i efikasna primjena ove uredbe moguća je u punoj saradnji i uz podršku naših saveznika, rekao

Gabrijel Eskobar. Anadolija

Anadolija

13.3.2024

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar započeo je danas dvodnevnu posjetu Kosovu sastankom sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

U izjavi nakon sastanka, izaslanik Eskobar je rekao da je sa predsjednicom Osmani imao iskren razgovor o sigurnosnoj situaciji, nakon zabrinjavajućih događaja od 24. septembra, u Banjskoj. Rekao je da se od Srbije očekuje i poziva se da sve odgovorne privede pravdi i da polože račune za taj napad.

Odluka Centralne banke

Naveo je da će tokom posjete Kosovu razgovarati o izazovima sa kojima se Kosovo suočava, uključujući i odluku Centralne banke Kosova o euru kao jedinoj valuti, što isključuje srpski dinar iz platnog prometa na Kosovu.

Eskobar je poručio da treba da se pronađu načini kako da se ide naprijed u dijalogu sa Srbijom, što uključuje i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

- Kao što je predsjednica Osmani pomenula, obje strane moraju da nastave sa punom primjenom kako bi imali historijski sporazum o normalizaciji. Radimo i na tome da Srbija primjeni ono što se od nje traži. Dakle, ovo nije jednostrani napor da samo Kosovo preduzme teške odluke koje su potrebne da bi Osnovni sporazum i Ohridski sporazum postali stvarnost - rekao je Eskobar.

Predsjednica Osmani je izjavila je da je zajedničko djelovanje Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama bilo i ostaje od vitalnog značaja za Kosovo, kao i napori Kosova za vladavinu prava na cijeloj teritoriji Kosova i osnaženju međunarodnog položaja Kosova, kroz euroatlantske integracije.

Puna saradnja

Osmani je kazala da je u razgovoru sa Eskobarom ponovila svoj stav da se uredba Centralne banke o dinaru mora realizovati u punoj saradnji sa saveznicima.

- Održiva i efikasna primjena ove uredbe moguća je u punoj saradnji i uz podršku naših saveznika. Naši saveznici se zalažu za primjenu Ustava, kao što sam svaki put govorila i za stabilan prelazni plan, stoga vjerujem da će se pitanje ovog propisa krenuti dalje zajedničkim rješenjem u interesu svih građana Republike Kosovo - naglasila je Osmani.

Ona je ocijenila da je od suštinskog značaja posvećenost i uloga SAD-a za zaključenje dijaloga koji vodi ka međusobnom priznanju Kosova i Srbije.

Američki izaslanik Eskobar će se tokom dana sastati sa predstavnicima civilnog društva, političkim predstavnicima srpske zajednice i liderima opozicionih parlamentarnih partija, dok je za sutra predviđen sastanak sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.