CRNA GORA

Uhapšen Ilija Vasović, doveden u sjedište SPO

Vasovića su u Baru rano jutros uhapsili pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO)

Ilija Vasović. Vijesti.me

E. T. / Vijesti.me

6.6.2024

Bivši šef kriminalistike barske policije Ilija Vasović uhapšen je jutros po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Vasovića su u Baru rano jutros uhapsili pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO).

On je u 12.52 je u pratnji službenika Uprave policije priveden u sjedište SPO u Podgorici.

Pripadnici SPO obavljaju pretrese na više lokacija na teritoriji Bara i Ulcinja.

Portal Libertas objavio je transkripte sa SKY komunikacije gdje Vasović prema detaljnim instrukcijama odbjeglog optuženika Aleksandra-Aca Mrkića u januaru 2021. godine, sa lažnim diplomatom Stevanom Stivom Simijanovićem, u stanu Miodraga-Dake Davidovića u Podgorici, ugovara preuzimanje svih poslova u vezi sa švercom cigareta u Crnoj Gori.

Ilija Vasović. Vijesti.me

Prepiska, koju su preko SKY aplikacije vodili policajac Vasović i optuženi Mrkić, a koja počinje 6. januara 2021. godine, počinje tako što, navodno, Stevan Simijanović šalje poruku Vasoviću u kojoj ga obavještava da će imati sastanak sa "Vampirom u dogovoru sa Kovrdžavim“.

"Ostao sam od 12.30-15.00. Uzeo sam stiva kod tree cane. Dovezao ga je vd dir policije tu ispred. Ja sam bio sa strane, da pricamo, na ulaz u pg smo izašli na pumpu. Preko ct smo za pg. Džip službeni. Ništa. Da. Damjanović. Nismo u kola pričali. I da ću nakon toga sa dritanom da se vidim. Na pumpi smo izašli vani ostavili tel i pričali. Rekao mi je u dog sa dritanom i dakom daka traži da se vidimo oko posla. Nije me vidio", jedna je id potruka koju su razmijenili Vasović i odbjegli Mrkić.

U prepisci policajca Vasovića sa optuženim Aleksandrom-Acom Mrkićem, a koju je objavio Libertas, jasno se vidi da mu policajac prosljeđuje lične podatke građana iz sistema Uprave policije, biltene, a šalje i fotografije iz sistema Granične policije, ugovara za njega kupovinu i krijumčarenje cigareta...

Vasović obavještava Mrkića o razgovorima sa drugim švecerima cigareta, koje obavlja u dogovoru i prema zahtjevima i instrukcijama koje mu Nikšićanin daje, nudi mu da preko Interpola Varšave "uplete“ švercere cigareta Miodraga-Daku Davidovića i Viktora Drešaja.

"Čisto da im bude neprijatno“, piše Vasović Mrkiću 15. decembra 2020. godine.

Više puta, na zahtjev Mrkića, provjeravao je ko je i na koji granični prelaz ušao ili izašao iz Crne Gore. Isto tako, Mrkiću dostavljao je podatke koje mu daje izvjesni Lazar iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije o izlasku i ulasku u Srbiju ljudi za koje se Mrkić interesovao.

Vasović je radio u OB Ulcinj gdje je jedno vrijeme pokrivao poziciju inspektora za krvne delikte.

Početkom 2017. godine tadašnji načelnik Centra bezbjednosti Bar Drago Spičanović postavio je Vasovića za šefa krimalistike u lučkom gradu, a na toj poziciji kasnije je bio i prvi saradnik Veselina Magovčevića.

Vasović je razriješen u aprilu 2021. godine, po odluci tadašnjeg vršioca dužnosti direktora Uprave policije Zorana Brđanina, te se od tada vodi kao neraspoređen kadar Uprave policije.

Aleksandar-Aco Mrkić (59) i dalje je u bjekstvu. Njegov brat Nikola Mrkić (56), bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović (57) i Mujo Nikočević (49) uhapšeni su 24. jula 2023. godine po nalogu Specijalnog tužilaštva i od tada su u pritvoru.

Specijalno tužilaštvo optužilo je Mrkića da je šef kriminalne organizacije čiji su, pored njegovog brata Nikole, Veljovića i Nikočevića, i Arsenije Kalezić (67), Stefan Bubanja (34) i njegov brat Nikola (30), Željko Bulatović (63) i njegova supruga Dušica (61), Predrag Veljić (57), Goran Gluščević (43) i državljani Srbije Borislav Lečić (71), Nemanja Anđelković (29), Nikola Bačilović (26) i Sadik Elnagar (33).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.