GLOBUS

Izraelski sud izrekao doživotne kazne Palestincima zbog napada u Tel Avivu

Ilustracija

Fena

29.11.2017

Izraelski vrhovni sud osudio je tri Palestinca iz Hebrona na četiri doživotne kazne i 60 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubistvu četiri Izraelca i navodnog pokušaja ubistva 41 Izraelca u junu 2016. godine.

Vrhovni sud u Jerusalemu je izrekao četiri kazne doživotnog i 60 godina zatvora optuženima 22-godišnjem Khaledu Makhamrehu, 22-godišnjem Mohammadu Ahmadu Makhamrehu i 23-godišnjem Younesu Ayeshu Zainu, te novčanu kaznu u iznosu od 734.254 dolara, javlja palestinska novinska agencija WAFA.

Khaled Mahajneh, advokat iz Udruženja palestinskih zatvorenika, rekao je da iako je jedan od sudija vrhovnog suda glasao za oslobađajuću presudu Zainu u optužbama za ubistvo i pokušaj ubistva, većina sudija je odlučila da ga proglasi krivim skupa s rođacima Mohammadom i Khaledom Makhamrehom.

Mahajneh je kazao da će podnijeti žalbu kako bi se odbacila presuda protiv Zaina jer mu je jedan od sudija izrekao oslobađajuću presudu.

Izraelske vlasti su uhapsile rođake Mohammeda i Khaleda Makhamreha nakon što su 8. juna 2016. godine u Tel Avivu izvršili napad u kojem su ubijena četiri Izraelca. Zain je proglašen krivim za saučesništvo u napadu.

Izraelska vojska je na ovaj napad odgovorila uništavanjem domova porodica rođaka Makhamreh.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.