ANALIZA

CNN-ov komentator: Trampova odluka bila je neizbježna

AFP

Timothy Stanley CNN/Index.hr

13.5.2018

Trampovo (Trump) povlačenje SAD iz iranskog sporazuma ima smisla i podsjeća na situaciju sa Sovjetima i SALT sporazumima iz sedamdesetih, piše Timoti Stenli (Timothy Stanley) za CNN.

- Povlačenje SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma najveća je stvar koju je Tramp dosad napravio na međunarodnoj sceni, a ima i najveće posljedice. Potpuno je jasno zašto ta Trampova odluka neke ljude čini nervoznima: upozorenje Irana kako je spreman vratiti se razvijanju nuklearnog programa bilo je zastrašujuće. Ipak, Tramp ima pravo kada kaže da se svijet treba odmah pozabaviti Iranom kako se u budućnosti ne bi trebao baviti 'nuklearnim Iranom' - navodi Stenli.

Hoće li se Iran pretvoriti u opasnu nuklearnu silu?

Argumenti za ostanak u sporazumu bili su opravdani – niko od pojedinaca koji su se za to zalagali nije "slabić" – no, pošto se Iran praktički podmićuje kako bi obustavio svoj nuklearni program, mogli bismo reći da se s njim postupa kao s divljom životinjom kojoj se daju komadići mesa da nas ne bi ugrizla. Unatoč činjenici da je obustavljeno obogaćivanje urana, Teheran je otvoreno nastavio ulagati u projektile. Također je uveliko proširio svoju moć u regiji, posebno u Jemenu, Siriji i Libanonu. Naime, stav koji zemlje imaju o Iranu zavisi o njihovoj udaljenosti od njega. Naprimjer, Izrael ne želi tolerirati činjenicu da mu se komšije pretvaraju u vojne kolonije neprijateljske strane sile - navodi CNN-ov komentator. 

Također, dodaje, valja napomenuti da bi sporazum zapravo mogao omogućiti pretvaranje Irana u hegemonističku nuklearnu silu.

Iranski sporazum podsjeća na SALT sporazume

- Iranski sporazum tako može imati isti učinak kao i SALT sporazumi iz sedamdesetih godina. Ti su sporazumi trebali ograničiti rast sovjetskog naoružanja, no, zapravo su Sovjetima pružili pokriće za širenje u Afriku, Srednju Ameriku i Aziju. Tek su raspad SALTA i utrka u naoružanju ranih osamdesetih potaknuli Sovjete na pregovore, a Tramp vjerovatno istu logiku primjenjuje na Iran. Zašto Iranu pružiti novac, a time i sigurnost, u doba kada je iranska privreda klimava, a ljudi protestiraju na ulicama? - pita se Stenli. 

Ističe da je suočavanje s Iranom "neizbježno (barem za njegove komšije) te se zapravo već događa".

Trampova odluka, smatra komentator, da povuče granicu izlaskom iz iranskog sporazuma uvodi novu dinamiku.

Je li Iran glavni krivac za nestabilnost na Bliskom istoku? 

- Prije svega, ta odluka preusmjerava pažnju SAD s rješavanja problema vezanih isključivo za 'Islamsku državu' na prepoznavanje Irana kao glavnog uzroka destabilizacije na Bliskom istoku. Osim toga, tu je i činjenica da su evropske zemlje – Njemačka, Francuska i Velika Britanija – željele spasiti iranski sporazum te da su doživjele ponižavajući diplomatski neuspjeh - piše Stenli. 

S druge se strane, nastavlja CNN-ov komentator, nalaze SAD, Izrael i Saudijska Arabija. 

- Izgleda da je život pun iznenađenja – mnogi su mislili da je Tramp odabran za predsjednika kako bi izvukao Ameriku s Bliskog istoka, a on je, umjesto toga, stvorio novu koaliciju protiv Irana. Dugoročni cilj SAD je promjena režima. Tramp smatra da se s Iranom nikada neće moći pozabaviti kao normalnom zemljom, da se ta zemlja ustavno protivi interesima SAD, te da je zrela za revoluciju. Nemoguće je tvrditi da nakon Trampove odluke neće uslijediti haos, no, ona je bila neizbježna - zaključuje Timoti Stenli za CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.