BIH

Tužilaštvo iz Brčkog istražuje Osmića!?

Provjerava se nabavka softvera za Vladu Distrikta

M. AŠČIĆ

31.7.2014

 

Tužilaštvo Brčko Distrikta pokrenulo je istragu o nabavci računarskog operativnog sistema „Lotus" za Vladu Distrikta, potvrđeno je "Avazu" u ovoj pravosudnoj instituciji.

Ovaj sistem koštao je blizu četiri miliona KM, a trebao je osigurati "elektronsku Vladu bez papira".

Krivična prijava

Prema saznanjima našeg lista, istraga Tužilaštva Distrikta usmjerena je na ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića (SDP), koji je bio dugogodišnji uposlenik Vlade u Brčkom, te njegovog savjetnika i odnedavno pomoćnika u Ministarstvu odbrane Belmira Agića, koji je u to vrijeme bio glavni koordinator Vlade.

Riječ je o predmetu koji se odnosi na moguću korupciju prilikom uvođenja ovog računarskog sistema u institucijama Distrikta, koji ni do danas nije okončan, iako su potrošeni milioni maraka na realizaciju. A špekulira se da se radi o pranju novca.

 

Sistem "Vlada bez papira" trebao je doprinijeti boljem i učinkovitijem dokumentiranju rada Vlade Distrikta te umnogome olakšati pripremu sadržaja nužnih za rad svih institucija.

- Obavještavamo Vas da je navedeni predmet otvoren dana 14. februara 2011. godine povodom anonimne krivične prijave. U dosadašnjem toku preduzimanja radnji u ovom predmetu pribavljena je određena dokumentacija od nadležnih službi u Vladi Distrikta, koja se razmatra radi provjere navoda iz krivične prijave te utvrđivanja bitnih činjenica, nakon čega će biti određen daljnji tok istrage - kaže se u odgovoru "Avazu" iz Tužilaštva Brčko, koji potpisuje glavni tužilac Zekerija Mujkanović.

Zbog istrage tužioci nisu željeli govoriti o imenima, ali dobro upućeni u ovaj posao tvrde da su upravo Osmić i Agić ključne figure u nabavci "Lotusa".

Stara oprema

Osmić je u vrijeme realizacije ugovora bio šef Odjeljenja za javni registar u Vladi Brčko Distrikta, a prije toga pomoćnik načelnika za privredu i finansije. I tada je usko sarađivao s Agićem.

- Radi se o nabavci stare opreme i računara koji ni do danas nisu primljeni. Dali su milione maraka, a od "elektronske Vlade" nema ni traga. Kupovali su opremu koja je stara po šest godina, a uvijek je ista firma iz Živinica pobjeđivala na tenderima. Cijelo Brčko priča da iza ove afere stoje Osmić i Agić - kaže naš izvor iz Vlade Distrikta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.