BIH

Stid ili šef natjeraju ih da se vrate u klupe

OBRAZOVANJE Samo nekoliko osnovnih škola radi s odraslima

E. DUVNJAK-ŠALAKA

4.8.2014

Blizu 400.000 građana Bosne i Hercegovine, da li zbog siromaštva ili nezainteresiranosti, nije završilo osnovnu školu, dok je pet posto stanovništva nepismeno. Neki od njih po stare dane zbog pritiska poslodavca, ali i stida koji osjećaju pred svojom djecom nastoje barem naučiti čitati i pisati ili završiti preostale razrede. To mogu samo u nekoliko škola u našoj zemlji čije je nastavno osoblje certificirano za rad s odraslima.   

Drugačiji pristup

- Dolaze nam sa završena tri razreda osnovne, pa onda polažu ostale. Uglavnom se za završetak osnovne škole odlučuju zbog pritisaka svojih poslodavaca. Ima ih i koji samovoljno žele završiti barem osnovnu školu, ali i onih koji se stide svoje nepismenosti pred djecom - priča nam Beba Šarkinović, direktorica Osnovne škole "Džemaludin Čaušević" u Sarajevu.  

Pojašnjava da je dovoljno da polaznici donesu prijave i zahtjeve da žele polagati razrede, ali dodaje da nije jednostavno gledati odrasle u đačkim klupama.  
- Rad s odraslima zahtijeva drugačiji pristup, jer svako od njih nosi svoju priču zbog čega nije završio ni minimum škole. Neki su znali doći samo da bi naučili čitati i pisati, pa budu u razredu sa svojom djecom - ispričala nam je Šarkinović.

Većinom polaznici sami finansiraju svoje doškolovanje, međutim, ima slučajeva da troškove snose poslodavci.

Teško raditi


Prva osnovna škola jedina je na području općine Bosanska Krupa u kojoj odrasli mogu steći elementarno obrazovanje.  

- Odmah poslije rata bilo je onih koji su htjeli naučiti čitati i pisati, a sada nam dolaze uglavnom oni koji su ranije išli u školu s četiri-pet razreda. Dosta je teško raditi s odraslima jer među njima ima i onih koji su pred penziju. Mnogi žele da to što brže prođu, a ne da nešto nauče. Nažalost, društvo smo u kojem ima mnogo nepismenih i polupismenih - kazao nam je Idriz Mušeljić, direktor Prve osnovne škole.   

Dodaje da polaznike jedna školska godina košta 50 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.