BIH

Policajac spasio Lejlu iz Drine

Drama na muljevitoj obali Drine u Goraždu

Al. BAJRAMOVIĆ

6.8.2014

 


Zahvaljujući hrabrosti i spretnosti graničnog policajca Damira Topalovića, spašen je život djeteta u Goraždu.

Topalović je u ponedjeljak u popodnevnim satima, vozeći bicikl kroz park „Gun Gor", najprije čuo pozive u pomoć, a potom ugledao djevojčicu Lejlu Srnu, koja je bila duboko potonula u mulj Drine.

Prekriven blatom

- Do pasa je bila u pijesku i odmah sam skočio s bicikla, zagazio u Drinu i izvukao djevojčicu. Onda sam shvatio da sam, izvlačeći nju, zapao i ja do pasa u živi pijesak u koji, što se više krećeš, sve više toneš. Puzeći sam se izvukao do obale - priča nam Topalović o dramatičnom momentu.

On je uplakanu i uplašenu djevojčicu odveo do stana u kojem živi, a poslije do majke. Hrabrom činu požrtvovanog policajca svjedočili su udaljeni posjetioci parka i pojedini stanari s balkona obližnjih zgrada.

Tek na putu ka Kopačima, gdje živi, u kampu Moto-kluba “Goražde” Damir je sa sebe saprao blato kojim je, poput junaka iz akcionih filmova, bio prekriven. Sličnih je situacija, kaže, bilo i ranije, kada je s kolegama iz Granične policije priskakao u pomoć žrtvama saobraćajnih nesreća, ali tremu koju je osjetio i ovaj put savladao je tek u krugu porodice.

Desetogodišnja Lejla kaže nam da je i sada malo uplašena.

- Prišla sam Drini i samo sam propala. Pokušavala sam izaći, ali nisam mogla. Bilo me je strah jer sam tonula, a onda me taj čiko povukao za ruku. Hvala mu što me spasio - kaže Srna.

Zahvalna majka

Majka djevojčice Mirsada Kadrić kaže da je Lejla tog popodneva izrazila želju da se igra u „Gun Gor" parku i da je zvono na interfonu čula dok je očekivala njen povratak.

- Dijete mokro, blatnjavo i prekriveno onom travom uđe na vrata. Kaže da se zamalo utopila. Tek sam čula kako se čovjek koji je spasio zove i neka mu Bog sve najbolje u životu da - dodaje Mirsada.


- Možda bi na tom kriznom mjestu trebalo postaviti neki znak upozorenja, jer vidim dosta djece kako se igraju ili ljude koji šetaju pse - kaže Topalović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.