BIH

Krajina Slovencima nezakonito isplatio milion KM ratne štete

Tužilaštvo KS provjerava anonimnu prijavu

A. DUČIĆ

7.8.2014

 


Tužilaštvo Kantona Sarajevo, prema informacijama do kojih je došao "Avaz", vrši provjere anonimne prijave protiv ministra finansija FBiH Ante Krajine i nadležnih osoba u njegovom ministarstvu zbog kršenja zakona kod isplate ratne štete od gotovo milion KM.

 

Slovo zakona

 

Naime, Ministarstvo finansija FBiH je prošle godine u maju isplatilo iznos od 932.444 KM slovenskoj firmi "Goldeks", čije je sjedište u Ljubljani. U dokumentaciji do koje je došao "Avaz" stoji da se radi o isplati unutrašnjeg duga u vidu ratnih potraživanja elektroničkim putem.

Međutim, da se radi o eklatantnom kršenju zakona govori činjenica da Zakon o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjih obaveza FBiH propisuje da se obaveze za ratna potraživanja izmiruju isključivo izdavanjem obveznica, a ne gotovinom, kako je to uradio Krajina isplaćujući milion maraka Slovencima!

 

300 presuda

 

Ostaje da se vidi kakva je povezanost ministra Krajine, koji već duže radi u službi federalnog premijera Nermina Nikšića (SDP), s tom slovenskom firmom.

Indikativna u svemu tome je i činjenica da je ovaj transfer išao preko Investiciono-komercijalne banke Zenica, a ne preko jedne od banaka s kojima inače posluje Vlada FBiH.

S druge strane, prema evidenciji Federalnog ministarstva finansija, do sada je presuđeno više od 300 pravomoćnih presuda po osnovu ratnih potraživanja u iznosu većem od 13 miliona KM. Bh. građanima su do sada dosuđeni tužbeni iznosi isplaćivani u obveznicama.

Iz Tužilaštva KS nismo uspjeli dobiti zvaničnu potvrdu o tome u kojoj fazi se nalazi ovaj predmet.

 

Faksimil elektronskog naloga za isplatu


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.