BIH

Iako studenti zadovoljavaju kriterije ne mogu u domove!

Kantoni duguju više od dva miliona KM za subvencije

Dž. ČOLAK

8.8.2014


Završen je konkurs za prijem studenata u domove na Bjelavama i Nedžarićima. Studenti iz kantona koji duguju više od dva miliona KM za subvencije neće dobiti smještaj, iako zadovoljavaju sve kriterije za prijem.

 

Više cijene

Kako saznajemo, zbog teške finansijske situacije Studentskog centra Sarajevo, ove godine cijene će se povećati za 40 do 50 KM.

- Svjesni smo da studenti i roditelji ne mogu podnijeti više cijene, ali to je jedini način da uopće uđemo u školsku godinu. Pozivamo sve kantone koji nam duguju, prije svega Srednjobosanski, da izmire dugove zbog kojih studenti nemaju osnovne uvjete za život - kazao nam je Emir Kadrić, direktor Studentskog centra.

Gomilanje dugova

Studentski centar je dužan više od 1.500.000 KM za hranu, struju, grijanje i vodu, zbog čega bi se moglo desiti da stanari i ovu godinu provedu pod dekama u neuvjetnim sobama. Problemi sa starim namještajem i dotrajalim elektro i vodoinstalacijama svake godine su veći, a dugovi se gomilaju, potvrdio nam je Kadrić.

 

Kadrić: Jedini način

 

- Ne znam kako ćemo se snaći. Ne tolerira nas više niko! Septembar se bliži, a nadležni u kantonima ništa ne poduzimaju. Jedini spas je uvođenje Zakona o studentskom standardu kojim će se tačno znati ko mora i kakve troškove snositi  - dodaje Kadrić.

Najviše studenata se prijavilo iz Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona.

Riječ studenata


Bečirević: Mi ispaštamo

- Kantoni su dužni plaćati svoj dio jer je tako naznačeno u ugovoru. Nažalost, zbog njihovog nekorektnog odnosa, mi ispaštamo, što nije uredu. Dugogodišnji dogovori se ne poštuju i zbog toga smo uvijek oštećeni - kazala nam je Emina Bečirević, studentica iz doma u Nedžarićima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.