BIH

Arminka Helić: Bit će mi čast raditi za jače prijateljstvo Britanije i BiH

Bosanka iz britanskog Doma lordova poručila

S. N. - A. H.

10.8.2014


Arminka Helić, savjetnica bivšeg ministra vanjskih poslova Velike Britanije Vilijema Hejga (William Hague), imenovana je u Dom lordova, objavio je Ured britanske kraljice Elizabete Druge (Elisabeth).

Plemićka titula

Helić je, kako je navedeno u saopćenju, jedna od sedam žena koje će od sada sjediti u jednom od domova britanskog parlamenta. Ona se, radeći u britanskoj vladi, istaknula kao vodeći savjetnik o sprečavanju seksualnog nasilja u sukobima, a u toj kampanji, koja je imala odjeka u cijelom svijetu, uz Hejga, radila je i holivudska glumica Anđelina Đoli (Angelina Jolie).

Inače, kraljica Elizabeta Druga dodijelila je plemićke titule za 12 osoba.

Helić se, navodi se u saopćenju, obavezala da neće učestvovati u raspravama ovog parlamentarnog tijela niti će ostvarivati ikakve prihode sve dok Hejg ne odstupi sa političkih funkcija koje ima. On je, naime, visoki finkcioner Liberalnih demokrata i najavio je da će, nakon predstojećih britanskih izbora, napustiti političke vode.

Doc. dr. Vedad Pašić, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli, koji je svojevremeno studirao i doktorirao matematiku na prestižnom britanskom univerzitetu, na titulu baronese Arminke Helić, kazao nam je, veoma je ponosan.

- Obradovan sam i sretan! Arminki sam odmah čestitao - navodi dr. Pašić, inače poznanik Helić.

Baronesa Bosanka poručila je u prepisci sa dr. Pašićem:

- Za mene je ovo velika čast i odgovornost. Ovo je, ujedno, i dokaz kako Velika Britanija svim svojim građanima pruža jednake mogućnosti. Bit će mi čast raditi u Gornjem domu britanskog parlamenta i istovremeno činiti sve da most prijateljstva između Velike Britanije i Bosne i Hercegovine bude sve jači - napisala je Helić.

S Arminkom se dr. Pašić sreo prošle godine. Skupa sa svojim doktorantom, Gračanlijom Elvisom Barakovićem, bio je Arminkin gost u njenom kabinetu u Forin ofisu u Londonu.

 

Politički talent

 

- Posjetili smo je kao prijatelji i naš razgovor je bio krajnje opušten, prijateljski. Nikoga ne treba da iznenađuje ova Arminkina titula.  Riječ je o izuzetno obrazovanoj, elokventnoj, pametnoj i stabilnoj osobi, koju bi svaka politika svijeta poželjela da ima - ističe Pašić.


Svi bi je poželjeli

Ne treba nikoga da iznenađuje ova Arminkina titula. Riječ je o izuzetno obrazovanoj, elokventnoj, pametnoj i stabilnoj osobi, koju bi svaka politika svijeta poželjela da ima.

Među najutjecajnijim političarima

Londonski "The Telegraph" nedavno je svrstao Helić među 100 najutjecajnijih ljudi u Konzervativnoj stranci i među utjecajne ljude uopće u britanskoj politici. Svršenica je uglednog Oksforda, a u Veliku Britaniju otišla je kao izbjeglica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.