BIH

Nađa Mišić želi pobjeći iz ŽGP-a?

Vlada se ne oglašava o kriminalu, radnici spremaju štrajk

V. Begunić

10.8.2014

 


U vezi s nedavnim pismom Sindikata ŽGP-a Zenica, u kojem je, uz najavu štrajka, od smijenjene Vlade Zeničko-dobojskog kantona traženo da se očituje do 1. avgusta i hitno zauzme za spas firme, niko se nije oglasio.

Plaća za maj

Radnici su, kao preduvjet za spas, naveli smjenu Nadzornog odbora i predsjednika Asima Omanića te direktora Hamzalije Mehmedovića, koji je i potpisao sve štetne ugovore s većinskim vlasnikom firme, kompanijom “JATA Group” iz Srebrenika.

Prema riječima predstavnika Sindikata Rame Šabanovića, oglasila se samo članica NO u ime Vlade ZDK Nađa Mišić, koju su označili kao glavnog krivca za stanje u firmi i zaprijetili joj blokadom njene vile.

- Mišić ističe da je podnijela zahtjev Vladi ZDK za razrješenje i da je time ispunila naš zahtjev. Međutim, nas zanima da se stanje riješi, a ona odgovara za sve što je uradila ili propustila uraditi u zaštiti državnog kapitala i naših prava. Nama se odranije duguje osam i po plaća, od 2009. nismo dobili naknade za topli obrok niti regres.

Od ove godine isplaćuju nam minimalac od 360 KM i 140 KM toplog obroka, ali smo i takvu posljednju plaću dobili za maj - ističe Šabanović i dodaje da će štrajk koji su bili najavili za 5. avgust u kamenolomu Široke stijene morati prolongirati jer se predsjednik Sindikata Zlatko Milošević tek vratio s godišnjeg odmora.

Šabanović navodi da mu sada prijete otkazom jer ga nisu uspjeli potkupiti. Pokazuje nam i pismo ostavke Nađe Mišić u kojem stoji:

- Želim vam napomenuti da su iznošenje lažnih informacija, kleveta i prijetnja djela za koja se može odgovarati pred sudom - upozorila je Mišić, ističući dalje da su iznijeli niz neistina vezanih uz njeno ime i rad u NO.

Pritom tvrdi da nije odobrila Sporazum o poslovnoj saradnji i zajedničkoj proizvodnji kamena u kamenolomu Široke stijene (zaključen 6. 10. 2010.) i Sporazum o poslovnoj saradnji na postrojenju asfaltna baza u Zenici (9. 5. 2012.), kojima je oštećen ŽGP.

Nelegalno potpisani

- Donošenje ovakvih akata nije u nadležnosti NO - podvukla je Mišić, čime je i potvrdila ono što govore radnici - da su sporazumi štetni i nelegalno potpisani.

No, dokumentacija koju posjedujemo demantira predstavnicu Vlade ZDK, jer se iz zapisnika sa sjednice NO ŽGP-a od 26. 4. 2012., na kojoj je i odobren sporni sporazum za proizvodnju asfalta s “JATA Groupom”, vidi da je bila prisutna i ona.


Vladu ZDK ne zanima vlasništvo

Tužilaštvo ZDK ne otkriva koji segment poslovanja ŽGP-a istražuje, ali bi na red mogli doći štetni sporazumi s “JATA Groupom”.

 
Koristila usluge “JATA Groupe”?

Prema svjedočenju radnika, prilikom izgradnje pristupnog puta za Trening centar Nogometnog saveza BiH “JATA Groupa” asfaltirala je Mišić pristupni put za njenu kuću, u koji su ugradili stotinjak kvadrata asfalta.

Usto je i naš fotoreporter prošlog mjeseca serijom slika dokumentirao dovoz vrlo skupe ograde kamionom “JATA Groupe” za njenu kuću, koju su, kako kaže naš izvor, postavljali radnici ŽGP-a.

 

Kamionom “JATA Groupa”  Mišić dovezena skupa ograda                                                                                      (Foto: J. Hadžić)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.