BIH

Inspektorima zabranili kontrolu, a direktora Kovačevića potom osumnjičili za zloupotrebu položaja!

Incident u Tužilaštvu BiH u vezi sa zaštitom ličnih podataka

A. DUČIĆ

14.8.2014

 

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH jučer je saopćila da je njenim službenicima u Državnom tužilaštvu u dva navrata onemogućen inspekcijski nadzor u vezi s ispunjavanjem obaveza propisanih Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

To je nedopustivo

Kako je istaknuto, Agencija je u proteklom periodu izvršila nadzor u 15 tužilaštava u BiH, odnosno okružnim, kantonalnim, entitetskim te Tužilaštvu u Distriktu Brčko. Podvučeno je da, osim Tužilaštva BiH, nijedno od kontroliranih pravosudnih institucija nije osporilo pravo i ovlaštenje inspektora Agencije u vršenju nadzora.

Tragom ovog saopćenja, kontaktirali smo direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petra Kovačevića, koji nam je rekao da su inspekcijski nadzori u svim pravosudnim institucijama provedeni da bi se utvrdila zakonitost u obradi ličnih podataka.

To je, kaže, obaveza naše države radi potpisivanja Operativnog sporazuma s Evropskom jedinicom za pravosudnu saradnju (EUROJUST), koji je ključan za istrage međunarodnog karaktera.

 

Tužilaštvo BiH: Nije izuzeto iz Zakona o zaštiti ličnih podataka

 

- Nama je jedino u Tužilaštvu BiH u cijelosti onemogućen inspekcijski nadzor. To je nedopustivo! Prvi put se to desilo 17. jula, a onda i jutros (jučer, op. a.). Ovo je nepojmljivo. Nikada do sada Tužilaštvo BiH nije osporavalo našu nadležnost - istakao je Kovačević.

Pojašnjava da je Agencija odgovorila da Tužilaštvo BiH nije izuzeto iz Zakona o zaštiti ličnih podataka. Naime, jedina institucija koja je izuzeta je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

- Našoj kontroli prethodile su posjete predstavnika EUROJUST-a, kada je istaknuto da je zaštita ličnih podataka jedan od važnih uvjeta koje naša zemlja mora ispuniti prije potpisivanja Operativnog sporazuma - kazao je on.

Svjedok i osumnjičeni

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH navodi da se "tu priča ne završava".

- Kada smo Tužilaštvu BiH nakon prepiske, 6. avgusta 2014. godine, odgovorili da je to neprihvatljivo i štetno, dan kasnije sam iz ove pravosudne institucije dobio poziv da se prvo saslušam kao svjedok, a onda sam, zamislite, popodne tog istog dana dobio poziv kao osumnjičeni, i to za krivično djelo zloupotreba položaja. Postupajući tužilac me 12. avgusta tri sata saslušavao, a nije mi mogao ni objasniti kako sam zloupotrijebio službeni položaj i za šta se konkretno teretim - istakao je Kovačević.

Obavijestio VSTV i Delegaciju EU u BiH


Kovačević ističe da je o svemu obavijestio Visoko sudsko i tužilačko vijeće, Parlamentarnu skupštinu BiH, Delegaciju EU u BiH te ured Vijeća Evrope u Sarajevu.

- Ovaj protivzakonit čin Tužilaštva prouzrokovat će štetne posljedice po BiH na putu evropskih integracija - naveo je Kovačević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.