BIH

Pacijenti dobili besplatne trakice za mjerenje šećera

Riješeni problemi u koje je ZZO bio uvučen

S. M. - F. N.

20.8.2014

 

Trakice za mjerenje šećera koje osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS dobivaju besplatno, od prije dva dana ponovo su dostupne pacijentima.

Slaba naplata

Potvrdio je to jučer za „Dnevni avaz" direktor ZZO KS Kenan Crnkić. Kako je kazao Crnkić, ZZO izdvaja oko sedam miliona KM za ortopedska pomagala u koja spadaju i trakice za mjerenje šećera, pelene...

I pored činjenice da je slaba naplata prihoda, jer veliki broj firmi ne uplaćuju doprinose, tvrdi da su uspjeli osigurati novac za mnoge namjene pa i trakice za dijabetičare. Naveo je da im nije cilj da štede na pravima pacijenata.

- Ali, svi problemi nedostataka trakica i ostalih pomagala u proteklom periodu nastali su zbog Zakona o javnim nabavkama, koji je omogućio stalne žalbe dobavljača pa se odugovlače procesi nabavke... Zbog toga, ali i činjenice da je Upravni odbor ZZO poništio nezakonito potpisane ugovore bivše Uprave, među kojima je i nabavka trakica, pa ih ponovo, u regularnoj proceduri odobrio, nastao je vakum od oko osam mjeseci, kada ih nismo mogli nabaviti - navodi Crnkić.

Sve što sljeduje

Prema njegovim riječima, ZZO je u cijeli problem nedostatka trakica uvučen krivicom drugih. No, i pored toga, problem je riješen, a pacijenti sada mogu dobiti trakice i ostalo što ih sljeduje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.