BIH

Broj zlostavljane djece je mnogo veći od prijavljenog

HNK MUP-u godišnje bude prijavljeno samo desetak slučajeva nasilja

M. HODŽIĆ

11.12.2014

Prema podacima MUP-a, na području HNK godišnje se prijavi desetak slučajeva nasilja nad djecom, od psihičkog, fizičkog, seksualnog do elektroničkog, koje je sve izraženiji socijalni problem u cijeloj državi.

Ostavlja traume

Stručnjaci tvrde da službene brojke nisu pravi odraz stanja na terenu, jer mnoge porodice ne prijavljuju nasilje zbog straha od zlostavljača, koji je najčešće otac ili očuh.

Prema riječima Time Bubalo, pedagoginje u mostarskoj „Sigurnoj kući“, od početka ove godine do danas u ovoj kući je bilo smješteno 12 djece. Najmlađe je imalo sedam mjeseci, a najstarije devet godina.

- Oni u kuću dolaze s majkama. Ima tu raznih priča. Djeca su najčešće žrtve fizičkog zlostavljanja, zatim verbalnog i psihičkog. Naravno bilo je i slučajeva seksualnog zlostavljanja od očuha ili bližeg srodnika. Ponekad su djeca samo posmatrači, mada i to uveliko utječe na njihov život jer im ostavlja traume - kaže Bubalo.

Tim sastavljen od voditeljice „Sigurne kuće", psihologa, pedagoga, socijalnih radnika i brojnih volontera pomaže im da prevaziđu traume i reintegriraju se u društvenu zajednicu.

Vraćanje kući

- Imamo grupne ili individualne oblike rada. Ima dosta slučajeva da se majke s djecom ponovo vrate kući jer su ekonomski ovisne o svojim nasilnicima. U tim situacijama mi ih uključujemo u naše programe, pomažemo im da oboje ponovo uspostave komunikaciju, da se ponovo spoje i prevaziđu taj nasilnički oblik ponašanja - ističe Bubalo.

srecko-bosnjak-pan

Bošnjak: Vrše edukaciju

Pedofil iz Čapljine

Portparol MUP-a HNK Srećko Bošnjak kaže da u MUP-u posebnu pažnju u posljednje vrijeme posvećuju internet-nasilju i u tom pogledu vrše edukaciju svojih službenika.

 - Već smo obrađivali nekoliko takvih slučajeva. Naprimjer, građanin iz Čapljine je često posjećivao internet-stranice gdje se izlaže dječija pornografija i on je procesuiran - kaže Bošnjak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.