BIH

Za poziciju načelnika Kalesije borit će se Džafić i Osmanović

Ko će 22. februara na vanrednim izborima odnijeti pobjedu

F. SINANOVIĆ

13.1.2015

S obzirom da je doskorašnji kalesijski načelnik Rasim Omerović postao poslanik u Federalnom parlamentu, u Kalesiji će se 22. februara održati vanredni izbori za načelnika.

Dvije stranke

Samo su dvije stranke, SDA i SDP, prijavile kanidate za novog načelnika. SDA je kandidirala Nedžada Džafića, predsjednika ove stranke u Kalesiji i aktuelnog predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija, a SDP-ov kandidat je dr. Muhamed Osmanović, specijalista za plućne bolesti, koji je i šef Kluba vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Kalesija.

Džafić se uzda u činjenicu da je SDP u velikom padu, što su pokazali i minuli Opći izbori u oktobru, te da bi mu to moglo donijeti odlučujuću prednost u utrci za načelnika.

S druge strane, dr. Muhamedu Osmanoviću naruku ide velika podijeljenost unutar kalesijske SDA, koja se naročito manifestovala prilikom izbora SDA-ovog kanidata za načelnika.

Naime, SDA je birala između dva kandidata: Nedžada Džafića i Zijada Kulanića. Vodila se žestoka unutarstranačka borba. Bilo je i niskih udaraca. Smjenjivani su predsjednici mjesnih ogranaka, a pričalo se i o kupovini članova Izvršnog i Općinskog odbora ove stranke.  Nedžad Džafić je pobijedio zahvaljujući većem broju glasova na Izvršnom odboru i na Općinskom odboru SDA Kalesija, ali je činjenica da su Zijada Kulanića podržavali mjesni ogranci SDA koji imaju najveći broj glasača.  

Prevaga birača

Prevagu bi mogli donijeti i birači ostalih stranaka koje nemaju svoje kanidate za izbor načelnika. Trenutno funkciju vršioca dužnosti obavlja mr. Salmir Avdibašić.
 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.