BIH

Sinu dali ime Reis Cerić!

ZANIMLJIVOSTI Neobična odluka bračnog para iz Pazarića

Autor:A. ŠETA-HADŽIĆ

20.2.2015

Stidljivi šestogodišnjak bakarne boje kose iz naselja Resnik pored Pazarića pažnju okoline privlači neobičnim imenom. Reis Cerić rodio se 13. jula 2009. godine i ide u vrtić OŠ "9. maj", a odgajateljice za njega kažu da je fin i miran.

Sestra Minea

Jasmin Cerić želio je da ime njegovog sina jedinca bude drugačije i prepoznatljivo. Ko god čuje dječakovo ime, prva asocijacija je bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić.

Dok smo razgovarali s roditeljima u piceriji u kojoj radi njegova majka Segmedina, mali Reis se krio ispod stola, a lice je prekrivao naočalama i jaknom. Kako nam je ispričao Jasmin, koji je porijeklom iz Prijedora, ženska imena poput Reisa i Raisa nisu neobična u tom dijelu BiH.

- Sina nisam nazvao po bivšem reisu, s kojim smo inače u daljem srodstvu, već sam htio da ima jedinstveno, neobično ime. Supruga Segmedina i ja smo šest godina čekali da dobijemo djecu. Prvo je na svijet došla kćerka Minea, koja je dobila ime po hrvatskoj pjevačici, a 15 mjeseci poslije i Reis - kazao je Jasmin.

Segmedina ističe da svi reagiraju kada čuju dječakovo ime, ali su oni na to navikli.

- Kada ga medicinske sestre prozivaju, zastanu u čudu kada pročitaju ime u knjižici pa nas pitaju da im potvrdimo. Jedna nam je doktorica rekla da smo ga obilježili za cijeli život - dodala je Segmedina.

 Voli igrice

Mali Reis slobodno vrijeme većinom provodi igrajući igrice "Minecraft", a omiljene igračke su mu autići. Voli slatkiše, a brojeve i slova piše naopako.

- Nije pretjerano društven, vrijeme većinom provodi za računarom ili gledajući TV. Kad je bio mali, volio je slušati ezan, a mi smo za to vrijeme morali šutjeti - ispričao je Jasmin.

Ljevaci u porodici

Još jedna zanimljivost u porodici Cerić je to da su svi s Jasminove strane ljevaci.

- Minea i smo ljevaci, a i moj rahmetli otac je pisao lijevom rukom. Međutim, Reis piše desnom rukom, kao i njegova majka - rekao je Jasmin.

Neobična imena poznatih

Neobična imena nisu rijetkost ni kod poznatih bh. ličnosti. Tako se sudija Kantonalnog suda u Zenici zove Unkas Arnaut, dok se njegov brat, inače advokat, zove Kočiz. Zarije Seizović ime je profesora na FPN-u u Sarajevu, Džerard Selman je predsjednik Ustavnog suda RS i bivši ministar pravde, a tu je i Daglas Numanović, nekadašnji fudbaler...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.